Hőmérséklet-csökkentés az iskolákban

iskolafűtés1Október elsejétől legalább 20 fok lesz a helyi gimnáziumban és az általános iskolákban.

A szeptember 19-ei kormányrendelet értelmében október 1-től azokban a köznevelési intézményekben, ahol 14 év alatti gyermekek is vannak, minimum 20 Celsius-fokos hőmérsékletet kell biztosítani. A középiskolákban, ahol csak 14 év felettiek tanulnak, 18 Celsius-fok a minimum. A 18 fokos maximum kizárólag az állami közintézményekre, például a minisztériumokra érvényes.

Arról, hogy az iskolák tartják-e a minimum hőfokokat, vagy ennél melegebbet biztosítanak, minden esetben az intézmény fenntartója - szakképző intézménynél a kancellár - dönt. A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnáziumban a múlt héten közel 23 fokot mértünk, néhány diák mégis nagykabátban, mások pulóverben vagy pólóban siettek egyik tanítási óráról a másikra.

- Engem nem igazán zavar, hogy mennyire van hideg - kezdi György Kristóf tanuló. - Ha fázok, felveszek egy pulcsit. Ez azoknak lehet majd nagyobb baj, akik fázósak, ők talán kabátban fognak ülni az órákon.

Egyelőre nincs annyira hideg, ez még szerintem ideális.

- Amikor reggel bejövünk az iskolába, még nagyon hideg van, olyankor mindig fázok - meséli Sirokai Kitti, egy másik gimnazista. - Dél körül és délután már egész jó a hőmérséklet. Nem tudom, hogy télen mennyire fog leesni, de az biztos, hogy a reggelek nem lesznek kellemesek.

Szűcs Zita nem örül a hőmérséklet-szabályozásnak, gyermeke az egyik helyi általános iskolába jár.

- Én nagyon fázós vagyok, de a kisfiam jobban bírja a hűvöset - mondta Zita. - Nem hiszem, hogy neki problémát fog okozni a 20 fok az iskolában. Ugyanakkor szerintem hosszútávon, mindennap ilyen hőmérsékletben ülni, nem tesz jót a szervezetnek. A biztonság kedvéért székpárnát és egy plusz pulcsit is bevittünk a suliba.

Dr. Póta György, egy budapesti gyermekorvos, szerint tömeges megbetegedésekre nem kell számítani, de egy biztos: kényelmetlen 18-20 fokban tanulni és egy idő után csökken a koncentráció is, a diák az óra helyett arra fog figyelni, hogy fázik. Ha órákig egy helyben ülünk, a szervezet áthűl és gyengül az ellenálló képessége is.

Tiszaújváros új iskolaorvosa, Dr. Egyed Enikő szerint ez egy komplex kérdés, mindenkire másképp hat a hűvösebb idő.

- Az lenne a legegyszerűbb, ha mindenki egyforma lenne, de ez nem így van - mondja a doktornő. - Vannak, akik hidegben is rövidnadrágban szaladgálnak, mások melegebb időben is jobban felöltöznek. Azt tanácsolom, hogy a gyerekek rétegesen öltözzenek, legyen plusz ruha a szekrényben. Ha fázósabb a gyermek, hozhat a székére párnát, vagy egy melegen tartó kulacsban meleg teát. Fontos a sok alvás, a rendszeres sport és a változatos táplálkozás is.

A rendelet a kötelező minimum hőmérsékletet írja elő, információink szerint a Mezőkövesdi Tankerületi Központ azt kérte a távhőszolgáltatótól, hogy október 1. után reggeltől délután 15 óráig 20 fokot, míg 15 óra után 18 fokot biztosítsanak az iskolákban. Az ügyben kerestük a tankerület igazgatóját, ám nem kívánt nyilatkozni. Kérdésünkre Kósa-Tóth Zoltán, a TiszaSzolg 2004 Kft. ügyvezetője válaszolt.

- Az önkormányzat és az egyházi iskolák egyelőre nem kerestek meg minket - kezdte az ügyvezető. - A tankerület és a szakképzés részéről viszont érkezett megkeresés, ami arról szól, hogy a jövőben alacsonyabb hőmérsékletet szolgáltassunk, mint eddig, és azt is kérték, hogy a fűtést szüneteltessük. Mint kiderült, komoly elvárásokat támasztanak az állami intézmények felé, úgyhogy abban egyeztünk meg a tankerületi igazgatóval, hogy október elsejéig felfüggesztjük a fűtést, ezt követően délutánig 20, 15 óra után pedig 18 fokos hőmérsékletet fogunk biztosítani.

Az önkormányzat saját intézményeitől szeptember 23-ig várt takarékossági intézkedésekre javaslatokat, ezeket most összesítik.

- Nagyon fontos, hogy olyan intézményben, amely gyermekekkel foglalkozik, például óvoda, bölcsőde, ott Tiszaújváros önkormányzata biztosítja a megfelelő hőmérsékletet és energiaellátást, ez nem lehet pénzkérdés - nyilatkozta lapunknak Dr. Fülöp György polgármester. - Ugyanígy gondolkodunk az idősek és a betegek ellátásával kapcsolatos intézményeknél is. Olyan értelemben is kell priorizálnunk, hogy mi az, ami drasztikus lépés - aminek én nem vagyok híve - és mi az, amit viszonylag fájdalommenetesen meg lehet oldani.

venna