Peszleg Dominikát és Kiss Gergelyt díjazták

dijatado2Kiss Gergely

Az ötkarikás álmokat szövögető budapesti Peszleg Dominika, valamint a tiszaújvárosi újdonsült U23-as világbajnoki ezüstérmes Kiss Gergely vehette át az „Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért” díját és a vele járó anyagi támogatást.

Az 1998 nyarán közlekedési balesetben elhunyt kiváló tiszaújvárosi triatlonos, ifj. Márkus Gábor emlékére 1999-ben létrehozott alapítvány azzal a céllal létesült, hogy segítse a magyar triatlonsport fejlődését, népszerűsítését, továbbá, hogy biztosítsa a tehetséges ifjú triatlonosok támogatását. Az alapítvány kezdettől fogva pályázati úton nyújt segítséget a 23 éves, vagy ennél fiatalabb sportolóknak.

Márkus Gergely, a kuratórium elnöke, miután köszöntötte a jelenlevőket arról szólt, hogy az alapítvány legnagyobb támogatója továbbra is Tiszaújváros önkormányzata, melyért külön köszönet jár, de kijár a köszönet az adójuk 1%-át felajánlóknak, a Tiszaújvárosi Triatlon Klubnak és a további szponzornak is.

Ezt követően röviden szó esett az idei pályázatokról, majd a kuratórium tagjainak döntéséről. Az országos díj kategóriában a fővárosi Peszleg Dominika pályázata nyerte el a támogatást. Dominika hosszú évek óta tagja a korosztályos válogatottaknak, aquatlonban és duatlonban is Eb-bronzérmesnek mondhatja magát, míg triatlonban idén top10-es kontinentális eredményei vannak.

- Nagyon hálás vagyok az alapítvány díjáért, mely megtiszteltetés számomra - mondta a 21 esztendős Dominika. - Szeretném ezt minél jobb eredményekkel meghálálni. Biztos vagyok benne, hogy a díjjal együtt járó anyagi támogatásnak is komoly része lesz abban, hogy elérjem fő célomat és a közeli ötkarikás játékok egyikén képviselhessem hazánk színeit.

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzői közül a november végén, Abu-Dhabiban, az U23-as triatlon világbajnokságon ezüstérmes, a szezon közben több más eredménye mellett felnőtt elit Európa-kupán érmes Kiss Gergely teljesítményét tartották a legfigyelemreméltóbbnak az érintettek.

- Megköszönve ezt a nagy elismerést, hálás vagyok, amiért a tiszaújvárosi csapat tagja lehetek, akiktől kezdettől fogva nagyon sok segítséget kapok - hangsúlyozta Kiss Gergely. - Szeretnék a jövőben is tiszaújvárosi lenni, hiszen nagyon jól érzem itt magam.

A nettó 500 ezer, illetve nettó 200 ezer forintos anyagi támogatással együtt járó díjat a hétköznapokban a Nemzetközi Triatlon Szövetség (World Triathlon) sportigazgatójaként Lausanne-ben dolgozó Márkus Gergely adta át a sportolóknak.

Az esemény hivatalos - a kötetlen beszélgetés előtti részét - dr. Fülöp György zárta le. A polgármester ezúttal sem mulasztotta el, hogy megemlékezzen dr. Márkus Gáborról, a helyi triatlonsport meglapítójáról, a világkupa és a nagyhét elindítójáról, majd gratulált Kiss Gergelynek a világbajnoki ezüstérméhez. A polgármester végezetül biztosította az alapítványt, hogy jövőre is számíthatnak a tiszaújvárosi önkormányzat támogatására.

SZIS