A Mikulás elvitte az ársapkát

benzin1A Shell árai szerdán reggel.

A napokban kialakult válságos helyzetre való tekintettel a magyar kormány kivezette a 480 forintos ársapkát a magyar benzinkutakról - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója. A MOL kútjain 641 forintba kerül a normál benzin literje, a nem prémium dízelért 699 forintot kell fizetni literenként.

Az elmúlt napokban egyre nagyobb méreteket öltött az üzemanyaghiány a magyar kutakon, a töltőállomások közelében kígyózó sorok voltak Tiszaújvárosban is. Már a hatósági áras üzemanyaghoz sem ragaszkodtak az autósok, csak legyen valami a tankban. Ez azonban nem bizonyult egyszerű feladatnak, mert minden benzinkút korlátozta a mennyiséget, 10 vagy 20 litert lehetett tölteni egyszerre, persze, ha egyáltalán volt miből.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) már november végén jelezte, hogy komoly ellátási problémák léptek fel az országban. „Azon az állásponton vagyok, hogy már ki kellett volna vezetni az ársapkát, hiszen ez nagyon komoly ellátási problémához vezet. Mire gondolok? Az év elején több mint 20 százalékkal volt magasabb a fogyasztás a korábbi évek hasonló időszakához képest. Ennek egy jelentős része a külföldiek által gerjesztett többletigény volt, de komoly mennyiséget jelentett a kedvezményezettek által megvásárolt mennyiség is. Ez a fogyasztástöbblet egyensúlytalansághoz vezetett, mert annak ellenére, hogy több volt a termelés, több üzemanyagot vásároltak volna meg a fogyasztók, mint amennyi a piacon van. Gyakorlatilag kevesebb érhető el, hiszen az import a jelentős árkülönbség miatt teljes mértékben eltűnt a piacról. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy korlátozásokat kellett bevezetni, és ahogy látszott az utóbbi napokban, sajnos bármilyen műszaki probléma esetén még ezen korlátozások mellett is kritikus helyzet alakulhat ki a töltőállomásokon.” - nyilatkozta még hétfőn lapunknak Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

A kormány a kialakult helyzetre reagálva kedd estére sajtótájékoztatót hívott össze. Ezen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az állam a pánikvásárlás megszüntetése és a folyamatos üzemanyag-ellátás érdekében a MOL javaslatára eltörli a benzinárstopot a magyar benzinkutakon.

„A helyzet kritikussá vált, elmentünk a határig, a MOL eddig bírta. Az ellátás biztosítása érdekében jeleztük a kormánynak, hogy ez így nem mehet tovább. Ennél többre ilyen körülmények mellett nem vagyunk képesek” - hangsúlyozta Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, aki szerint, az import visszahozása jelenti az egyetlen megoldást, ami az árstop mellett lehetetlennek bizonyult.

„A február 5-én életbe lépő szankciók újabb válsághelyzetet teremthetnek, utána 10 százaléknyi dízel fog hiányozni az európai piacokról. Újra kell tölteni a készleteinket, hogy ha újabb probléma jelentkezik, legyen időnk reagálni a helyzetre. Ma kell lépni ahhoz, hogy jövő év elején feltöltött készletekkel rendelkezzen Magyarország. Nem jó, ha drága valami, annál csak az rosszabb, ha valamiből hiány van. Most nagy lépést teszünk afelé, hogy megszűnjön az üzemanyagkáosz hazánkban” - tette hozzá Hernádi Zsolt.

Az árstopot eltörlő intézkedés december 6-án 23 órakor lépett életbe, a MOL kútjain 641 forintba kerül a normál benzin literje, a nem prémium dízelért 699 forintot kell fizetni literenként. Az árak azonban társaságonként eltérőek lehetnek.

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elismerte, az intézkedés hatására nőhet az infláció, továbbá, hogy addig van értelme a sapkának, amíg az ellátásbiztonság fenntartható. „Nagy veszteséget okozott a MOL-nak az árstop, annak örüljünk, hogy ez az intézkedés ennyi ideig fennmaradhatott. Ez fájdalmas időszak volt, de a kérdés ez ellátásbiztonságról szól, a probléma már veszélyeztette az ország működőképességét. Itt már nem kockázatról volt szó, bekövetkezett egy esemény, amire reagálni kellett. A kis benzinkutaknak szánt szállításokat folyamatosan növeljük, arra buzdítjuk őket, hogy melegítsék fel a régi kapcsolataikat - mondta Hernádi. „Soha ne mondd, hogy soha” - mondta Gulyás Gergely, amikor arról kérdezték, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a jövőben valamikor újra bevezessék az árstopot a kutakon. A kormány az élelmiszerek ársapkájáról még nem hozott döntést - tette hozzá. Mint mondta, folyamatosan figyelik és vizsgálják a helyzetet, nézik, van-e ok arra, hogy kivezessék az élelmiszerek árstopját is.

f.l.