Drágább lesz a piacolás és a temetkezés

piac1A piaci bérleti díjak átlagosan 20 százalékkal emelkednek januártól.

A városközponti piac és vásárcsarnok, a Tisza úti vásár, valamint a köztemetők jelenlegi díjtételei 2017 óta változatlanok, de már nem sokáig. A képviselő-testület ugyanis 2023. január elsejétől mindhárom területen átlagosan 20 százalékos díjemelésről határozott legutóbbi ülésén.

A képviselő-testület utoljára 2017-ben határozta meg a városközponti piac és vásárcsarnok, a Tisza úti vásár, valamint a köztemetők díjtételeit. Tekintettel erre, továbbá arra, hogy a Kormány által a veszélyhelyzet időszakában elrendelt díjemelési tilalom 2022. június 30-án lejárt, ezt követően nyílt lehetőség a gazdasági körülményekhez igazodó, inflációkövető korrigálásra.

A Polgármesteri Hivatal egyeztetést folytatott a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft.-vel, mint a városközponti piac és vásárcsarnok, a Tisza úti vásár, és a köztemetők üzemeltetőjével a díjtételekről. A Városgazdával szerződéses jogviszonyban álló, temetőgondnoki feladatokat ellátó vállalkozás ezzel egy időben jelezte a Polgármesteri Hivatal felé, hogy a megnövekedett költségek kigazdálkodása egyre nehezebb, ezért kérték a díjak felülvizsgálatát, módosítását.

A felülvizsgálat során azt állapították meg, hogy az elmúlt években a bérek és a feladat ellátásához igénybe vett szolgáltatások díjai, az energiaárak (villamos energia, gáz), az üzemanyagárak jelentősen megemelkedtek. Megvizsgálták az üzemeltetést végző cég adatait, és úgy látták, hogy a jelenlegi díjtételek alkalmazása mellett a költségek jelentősen meghaladják a bevételeket, ennek mérséklése, valamint a szolgáltatások jelenlegi színvonalának megtartása érdekében valóban indokolt az emelés.

A temetők esetében áttekintették néhány hasonló nagyságú és közelben lévő település temetőjének aktuális díjtételeit és azt állapították meg, hogy mindenhol magasabb díjakat alkalmaznak, mint Tiszaújvárosban az emelés után. Például az egyes sírhely megváltása januártól bruttó 10.600 forint lesz Tiszaújvárosban, míg jelenleg Polgáron 19.500, Kazincbarcikán 45.720, Mezőcsáton 31.750 forint. Kettes sírhely esetében Tiszaújváros: 17.600, Polgár: 38.100, Kazincbarcika 65.580, Mezőcsát: 50.800 forint. Urnasírhelynél Tiszaújváros: 8.800, Polgár: 12.700, Kazincbarcika: 30.480, Mezőcsát: 25.400 forint.

A díjak kidolgozásakor méltánylást érdemlő körülményként vették figyelembe a gazdaság szereplőit, és a lakosságot egyébként is sújtó, az elszabaduló energiaárak és infláció miatti terheket.

Mindent figyelembe véve a testület szükségszerűnek és indokoltnak tartotta az átlagosan 20%-os mértékű díjemelést, és a piac esetében 2, a temetőnél 3 tartózkodó szavazat mellett elfogadta annak 2023. január 1-jétől történő alkalmazását.

f.l.