Nagy dobás a téren minden téren

ter1A forralt bor jól megy, de az almás puncs is bejön.

Hurka, kolbász, forralt bor, mindenféle testet és lelket melengető italok, és a szokásos lángos, vasalt lángos, spanyol fánk. Szombat és vasárnap este is teljesen megtelt a tér, félórás-órás sorok álltak az árusok bódéi előtt. Idén újdonság a műanyag korcsolyapálya, amit az egyik nagymama úgy jellemzett, hogy a Nagy dobás.

Idén hosszú lesz a téli szünet, gondolom a korcsolyapálya valamennyire segít majd az unokák lefoglalásában. Meg is kérdeztem a gyerekeket, hányszor estek el eddig.

- Délelőtt tízszer, most még csak háromszor - mondja Máté, majd egy „Hajrá Loki!” kiáltással tovább csúszik.

Drabik Lászlóék Debrecenből jöttek az italos standjukkal. A forró gyömbérből 2 deci 600 forint, de nagyon finom erdei gyümölcsös beütéssel, és nem az émelyítő cukormennyiséggel. Ők először vannak itt.

- Nagyon szépen meg van csinálva a tér - mondja László -, és nagyon közkedvelt a korcsolyapálya. Azt veszem észre, hogy amelyik városban ilyet csinálnak, az mindig nyerő. Debreceniek vagyunk, de Nyíregyházán és Szentendrén is van standunk. Tiszaújvárosnak nincs szégyenkezni valója, lakosságarányosan sokan lejönnek a térre. Az ízesített borokat veszik, nagyon szeretik a rumos szilvás, a konyakos meggyes forralt borunkat. Sokan isznak teát, és a forró csokinak is van többféle alkoholos, illetve alkoholmentes változata, ezek fogynak a legjobban. De pont most kóstolta az előbb egy hölgy az almalevet, ezt az ízt kereste. Ez még itt nem nagyon volt jelen, úgyhogy ezt az alma puncsot majd be is fogom vezetni itt. Van pálinkával töltött karácsonyi bonbonunk is, aki ilyen jellegű dolgot szeretne ajándékozni, vagy tévézés közben nassolgatni.

- Az italok ára is annyit emelkedett, mint az élelmiszereké?

- Mindennek emelkedett az ára, ha a forró csokoládé, az almalé, bármelyik bor, vagy a tejszín árát nézem. Az almalének például duplájára emelkedett az ára a tavalyihoz képest. Emelnem is kellett 50 forintot decinként, de ezt az emelkedést ilyen mértékig nem lehet az árakba beépíteni, mert már nem vennék meg. Itt nem lehet megcsinálni azt, amit Budapesten, hogy 1500 forint a forralt bor. Ettől függetlenül azt veszem észre, hogy a tiszaújvárosiaknak van igényük arra, hogy ide kisétáljanak, és egy meleg italt, vagy mondjuk egy vasalt lepényt megvegyenek.

Gál Szabolcsék Mályiból jöttek, ők már évek óta visszajáró árusok. Náluk a sajtos-tejfölös lángos egészen barátságos áron, 1400 forintba kerül, a spanyol fánk pedig 1200.

- Már több karácsonyi vásáron voltunk - mondja Szabolcs -, az idei eddig dupla olyan jó, mint az előzőek. Sokkal több ember van, jóval többen kijönnek hétköznap is. Lehet, hogy a koripálya miatt.

- Az itteni árak sokkal kedvezőbbek, mint egy nagyvárosi vásárban. Itt fele annyiba kerül a lángos vagy a fánk.

- Igen, de Pesten 5 vagy 6 évvel ezelőtt 5 millió meg 8 millió forintos területhasználati díjról beszéltek, azért azt ott meg is kell csinálni, ki is kell termelni.

- Most, hogy az élelmiszerek ára duplájára nőtt, kellett árat emelniük?

- Nem csak az élelmiszerek, tulajdonképpen minden ára sokszorosára nőtt, a gáz, a zsír, az olaj. A zsír, amit használunk, a háromszorosára emelkedett. Amit eddig hatezerért vettünk, azt most 15-16 ezerért vesszük meg.

- Mi az, amit a tiszaújvárosiak nagyon szeretnek, a fánkból például melyiket veszik a legjobban?

- A csokisat, de ez mindenhol így van. Nem mernek kísérletezni.

- A lángosból melyik a sláger?

- A sajtos-tejfölös. Úgy látom, hogy mindig minden ember azt szereti enni, amit már ismer. Ami érdekes, mert például, amikor én elmegyek valahová egy új étterembe, valamivel különlegesebbe, próbálok valami olyat keresni, amit amúgy nem minden nap eszek. Sokan meg azért járnak étterembe, hogy egyenek egy rántott húst sült krumplival, mert az mindig jó, azt ismerik.

- A lángosból, ha én most kísérletezni akarnék, melyik az, ami különleges és jó?

- Itt most nincsen kísérleti, itt sokan vannak, pörögni kell. Szoktam töltött lángost, meg ilyesmit csinálni, csak itt egyszerűen nincs idő megcsinálni, mert sokan vannak, nincs idő semmire.

Surányi P. Balázs