Az új főigazgató erősítené a betegközeli ellátást

foigazgato1Az új főigazgató ortopédorvosként is tovább praktizál a rendelőintézetben.

December 28-ától új főigazgatója lesz a Tiszaújváros Városi Rendelőintézetnek. Dr. Papp Miklóst már ismerhetik a tiszaújvárosiak, hiszen az ortopédia szakrendelés szakorvosa közel két éve dolgozik nálunk. A főorvos tervekkel érkezett a főigazgatói székbe, erről is kérdeztük első, bemutatkozó interjújában.

- Főorvos úr, mióta van kapcsolata Tiszaújvárossal?

- Nagyon régóta, hiszen sok barátom él itt. Én már akkor is többször megfordultam Tiszaújvárosban, amikor csak emeletes házakból állt, szerintem 25-30 éves a kapcsolat. Itt a szakrendelőben pedig másfél éve dolgozom ortopédorvosként.

- Hogy tetszik, amit látott ez idő alatt? Mit tapasztalt, milyen rendelőintézetet vesz át?

- Nem az új cím mondatja velem, de csak pozitív benyomásom van. Nagyon kellemesek a betegek, könnyedén lehet velük kommunikálni, megértik a kérdéseket, adekvát válaszokat adnak, tehát abszolút jó benyomásaim vannak és a szakmát illetően is. Jó tapasztalataim vannak a rendeléseket illetően, sok betegen tudok műtéti úton is segíteni, abszolút pozitívnak értékelem, azt, amit itt látok.

- Milyen tervekkel érkezik az új posztra?

- Egy héttel ezelőtt azt mondtam volna, hogy nagyon sok minden függ attól, hogy az egészségügyi törvény jelenleg is zajló átalakítása milyen irányt vesz. Most úgy gondolom, hogy nagyon nagy valószínűséggel önkormányzati kézben marad a szakrendelő, ami záloga lehet annak, hogy a terveket megvalósítsuk, illetve a humán erőforrást megtartsuk. Az önkormányzat teljes körű támogatásáról biztosított. A terveim arról szólnak, hogy a betegközeli ellátást erősítsük, ennek négy pillérét képzeltem el. Az egyik a szubakut ellátás erősítése, itt arra kell gondolni, hogy nincs sürgős szükség, de a vizsgálat vagy a kezelés elmaradása az egészségben töltött éveket negatívan befolyásolná. Gondolok itt elsősorban a hasi ultrahangszűrésnek a kiterjesztésére, továbbá a gasztroenterológiai betegségek ambuláns kezelésére, beleértve az endoszkópos ellátást is, viszont mindenekelőtt azt mondom, hogy a minimális cél, hogy a jelenlegi színvonalat megtartsuk. A háziorvosokkal egyeztetnék, hogy van-e olyan reális igény, amivel kapcsolatban jelen pillanatban ellátás még nincs. Amennyiben van, akkor nyilván biztosítani kellene a megfelelő szakembereket, illetve a jelenleg frekventált rendeléseket is meg kéne erősíteni. Fontos pillér a szűrőprogramok megerősítése, bevezetése, itt is elsősorban a hasi ultrahangra, illetve a gasztroenterológiai vizsgálatokra gondolok, ami biztosítaná azt, hogy a tünetek és a diagnózis megszületése közötti időtartamot lerövidítsük, illetve a diagnózis megszületésével a megfelelő betegutat ki tudjuk jelölni. Úgy gondolom, hogy ez összhangban van az egészségpolitika elvárásaival, és akár pályázati úton is tudnánk erre forrásokat szerezni. A negyedik, ami megint csak a betegközeli ellátáshoz szorosan kapcsolódó ellátási forma, az egynapos sebészet, ami úgy gondolom, hogy bővíthető lenne csőtükrözéses vagy artroszkópos beavatkozásokkal, de ha nagyot gondolunk, akkor akár urológiai kis sebészeti beavatkozásokról is szó lehet.

- Több helyen is praktizál, tanít, igazgató lesz Tiszaújvárosban, szakorvos a rendelőben. Marad mindegyik a következő évtől, vagy valamit el kell majd engednie?

- A jogi kereteken belül adott lehetőségekkel élek, tehát itt mindenféleképpen rendelnék tovább, illetve a praxisomat is folytatnám. Kulcskérdés az, hogy jelenléti igazgató legyek, tehát a hétnek a nagy részében itt akarok lenni, beleértve a rendelést, illetve a főigazgatói munkakörrel kapcsolatos tevékenységeket is. Ugyanakkor a praxist is a jogi kereteken belül folytatnám, ami jelen esetben egy magánkórházi tevékenységet jelent Debrecenben. Két gyermekem van, a lányom közgazdász, a fiam pedig aneszteziológus orvos, a párom műtős szakasszisztens. A debreceni magánklinikán a felállás úgy néz ki, hogy a fiam altat nekem, illetve a párom a műtősnő, ami nagyon harmonikus és nagyon összeszokott társaságot jelent.

berta