Egy születésnap tanulságai

Farkas IstvanneIca néni az ajándékokkal.

Tiszaújváros önkormányzata nevében otthonában látogatta meg és köszöntötte fel kilencvenedik születésnapja alkalmából Farkas Istvánné Ica nénit Molnár István alpolgármester és dr. Juhos Szabolcs jegyző. Munkatársammal, Zsófival elkísértük őket.

Alighogy ajtót nyit nekünk Ica néni lánya, Anikó, a mama máris hangosan üdvözöl minket. Tíz éve költözött a városba, azóta szorul segítségre. Nehezen, járókerettel közlekedik, de siet elénk, amennyire csak bír. A nappaliban foglalunk helyet, Anikó pedig rögtön süteménnyel és üdítővel kínál mindannyiunkat. De előbb jöjjenek az ajándékok! A virágoknak különösen örül. Van most belőlük sok, mert az unokái és a dédunokái mindannyian eljöttek hozzá az elmúlt napokban. - El tudja képzelni, mekkora boldogság volt ez nekem? - kérdezte az örömtől zokogva. Szíven ütött, hogy múlt időt használt, mert akkor gondoltam csak bele: eltelnek a napjaink anélkül, hogy átéreznénk az értéküket.

Ica néni számon tartja az idő jelentőségét. Két éve már annak, hogy nem tudja elhagyni a lakást, ennek ellenére minden percet kihasznál, sohasem tétlenkedik. Naprakészen tájékozódik az ország és a világ dolgairól, rejtvényeket old meg, az imakönyvet forgatja. - Egyebet már nem tudok csinálni, csak ilyen apróságokat - mentegetőzik. - Én pedig olyan büszke vagyok rád - szól közbe a lánya. - Mindig küldöm a gyerekeknek a fotót, hogy lássák, milyen aktív - mondja derűsen.

Múlnak a beszédes percek, egyik a másik után, Anikó pedig úgy érzi, ránehezedik már a csokor édesanyja karjaira. Odalép, hogy vízbe tegye, de a mama tovább szorongatja. - Olyan sok szép virágom van még odaát is - mutat a szobája felé mosollyal az arcán. Amikor búcsúzás előtt arról kérdezem, hogyan látja a világ változását a gyerekkorához képest, nem a fejlődést említi. Másokért aggódik.

- Nagyon sokat kell ma már küzdeniük- magának is -, hogy minden rendben legyen.

Nemcsak dolgos, együttérző is Ica néni - állapítom meg -, aki meglehetősen rövid idő alatt az ember legfontosabb teendőire emlékeztetett: megbecsülni, kihasználni az időt, keresni a szépet, és szeretni.

Ördögh István