Tetőzhet az influenzajárvány

influenza1Az orvoshoz fordulók többsége influenzaszerű tünetekkel jelentkezik.

Az évtized influenzajárványa zajlik a szakemberek szerint. Lapzártánkig - a 9. hét adatai - 65 700 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak hazánkban. Február közepétől szinte egyik napról a másikra robbant be a vírus. A tiszaújvárosi, a mezőcsáti és a mezőkövesdi járásokban az elmúlt napokban csökkenő tendencia figyelhető meg.

Városunkat sem kerülte el az influenza. Dr. Iszlai Zoltán háziorvos szerint pár hét és fellélegezhetünk, de addig is nagyon fontos az egyéni védekezés.

- Az aktív és az idős korosztályban is többszörösére nőtt az elmúlt három hétben a betegek száma a körzetben - mondta a háziorvos. Sokan súlyos tünetekkel jelentkeznek, és többeknél nagyon elhúzódik a betegség. Általában 10-14 nap, de van, akinél 3 hétig is eltarthat. A páciensek a többnapos láz, orrfolyás és köhögés mellett izomfájdalomról és nagyfokú levertségről számolnak be. Aki annyira rosszul érzi magát, hogy nem tud bejönni a rendelőbe azzal telefonon konzultálunk, vagy súlyosabb esetben kimegyünk házhoz is.

- Milyen gyakoriak a szövődmények?

- Az elmúlt hetekben négy influenzás betegnek lett tüdőgyulladása, de ők nem kerültek kórházba. Sikerült a tüdőgyógyász kolléganővel együttműködve meggyógyítani őket itthon.

- A covid lecsengett. Helyette itt van az influenzajárvány. Nincsenek korlátozó intézkedések. Ön szerint szükséges lett volna?

- Olyan komoly szigorításokra nem, mint a covid alatt, de annak kifejezetten örülünk, hogy az egészségügyi intézményekben megmaradt a maszkhordási kötelezettség. A nagy tömegben viszont továbbra is ajánlott a hordása.

- Mennyien kérték az oltást?

- A körzetben nagyon jó az arány. Eddig összesen kétszázan kérték. Főleg februárban, az influenza berobbanásakor. Szerintem most már nincs túl sok értelme kérni a vakcinát, de ha valaki szeretné, természetesen beadjuk. Remélhetőleg a jó idő beköszöntével már lecsengőben lesz az influenza.

Egyelőre viszont tombol.

- A maszkot elhagytuk, a gyerekek elkezdtek közösségekbe járni. Megszűnt a távolságtartás így várható volt, hogy azok a betegségek, melyek az elmúlt 2 évben a covid miatt háttérbe szorultak, most újult erővel térnek vissza - nyilatkozta lapunknak Dr. Onozó Beáta immunológus, aki gyerekorvosként van, hogy napi száz érintettel is konzultál, és miskolci körzetében a betegek 90%-a influenzaszerű tünetekkel küzd.

- Február elejétől meredeken emelkedik az influenza aránya a beküldött mintákban, melyek közül a legtöbb óvodás korú gyermek.

- Az influenza fő terjesztői mindig is a kicsik voltak. Többnyire a 2-5 év közöttiek. Általában ők adják tovább a szülőknek, nagyszülőknek a betegséget. Számomra most inkább az meglepő, hogy olyan gyerekek is gyakrabban jönnek a rendelőbe, akiket általában félévente, vagy csak évente látok.

- Nehezen vészelik át a gyerekek?

- Náluk akár egy hétig is eltarthat a lázas állapot. Emellett sokat köhögnek, nagyon fáj a torkuk. Ebben a járványban nagy számban esnek vissza a gyerekek és a szövődmények is gyakoribbak. Bélrendszeri tünetek, tüdőgyulladás, amivel sokszor kórházba is kerülhetnek a kicsik.

- A minap az egyik Facebook bejegyzésében türelemre intette a szülőket. Miért tartotta ezt fontosnak?

- Nagy terhelés alatt vannak a szülők. Szeretnék, ha mihamarabb meggyógyulna a gyermekük. Vissza tudnának menni óvodába, iskolába és munkába, de ez nehezebben megy. Most talán kicsit türelmetlenebbek, de a gyógyulási folyamatot nem tudjuk siettetni. Sokan azt hiszik, hogy az antibiotikumokkal meg tudjuk előzni a szövődményeket, de ez nem így van. Ráadásul a fölösleges antibiotikum használatnak hosszútávon komolyabb következményei is lehetnek. Nem véletlenül van egy lábadozási időszak. Ki kell várni azt az időszakot, hogy felépüljön a szervezet és újra terhelhető legyen. Tudom, hogy ez mindenki számára egy nehéz periódus, de arra kérem a szülőket, most legyenek a szokottnál is türelmesebbek.

O.K.