Hamarosan újra lehet új erőművünk

eromu1Új távlatok nyílhatnak az „újerőmű” történetében.

A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet a növekvő áramigények kiszolgálására. Az MVM Csoport nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére az említett helyszíneken - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium.

A minisztérium leszögezi, hogy a fejlesztések hozzájárulnak a beruházásösztönzést és munkahelyteremtést középpontba helyező iparpolitikai célok eléréséhez, a belföldi áramtermelés fokozásával erősítik Magyarország energiaszuverenitását. A korszerű létesítmények lehetővé teszik a földgáz és hidrogén hatékonyabb, a megújulók nagyobb arányú hasznosítását.

Két blokk, ezer megawatt

A kombinált ciklusú gázturbinás (úgynevezett CCGT) erőművek előnyei, hogy viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk kiemelkedően magas, fajlagos széndioxid kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható. Az időjárásfüggő megújulók széles körű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítő kapacitás is szükséges - közölte a tárca. A blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását alapozzák meg, bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 megawatt teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 megawatt teljesítményű blokk létesül. A fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak teljes körűen eleget téve, észszerűen hasznosulnak már meglévő infrastruktúrák, például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, a működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg - hívják fel a figyelmet. A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra villamos energiát termelhet majd. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év.

„A tervezett beruházások elősegítik a hazai áramtermelési arány fenntartását, növelését, a lakossági és ipari fogyasztói igények kielégítését, erősítik az ellátásbiztonságot, és előmozdítják a klímavédelmi, karbonsemlegességi vállalások teljesítését” - zárul az Energiaügyi Minisztérium közleménye.

Nincs új a nap alatt

A minisztérium bejelentését több orgánum is úgy tálalta, hogy végrehajtják Orbán Viktor miniszterelnök gázerőművek létesítésére vonatkozó utasítását. Az időzítésre ez igaz lehet, de a projekt korántsem mai keletű.

Az MVM Zrt. 2020 őszén vásárolta meg a Tisza Erőmű Kft-t. Kiss Csaba, az állami energiaholding műszaki vezérigazgató-helyettese már akkor úgy nyilatkozott, hogy a megújuló energiatermelő erőművek egyre növekvő mérete miatt szükség van további tartalék kapacitásokra, ezért új, korszerű, magas hatásfokú, széles szabályozási tartománnyal rendelkező, kombinált ciklusú gázturbinás blokkokra van szükség a villamosenergia-rendszer stabilitása érdekében.

Lapunk 2021 januárjában megkereste az MVM Zrt-t az ügyben, hogy további információkhoz jusson. (Erőművi jövőkép - Tiszaújvárosi Krónika, 2021. január 14.) A cég megerősítette, hogy az MVM GTER Zrt. megvásárolta a Tisza Erőmű Kft.-t az SPS Smart Power Systems Zrt.-től. Az ügylettel lehetőség nyílik az MVM GTER Zrt. számára, hogy a korábbi Tisza II. Erőmű telephelyén a meglévő eszközöket és engedélyeket felhasználva egy rugalmas, modern, alacsony CO2 kibocsátási értéket garantáló, magas hatásfokú kombinált ciklusú gázturbinás erőművet fejlesszen. A cég tulajdonában lévő telephely, a meglévő eszközök, engedélyek, illetve a tapasztalt szakemberek ideális alapot adnak az erőművi beruházás megvalósítására.

A Tisza II. Erőmű tiszaújvárosi telephelye nagyszerű adottságokkal rendelkezik egy, vagy több CCGT blokk barnamezős megvalósításához. A meglévő infrastruktúra jelentős része jól hasznosítható, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Tiszaújváros és környéke jelentős korábbi erőműves tapasztalatokkal rendelkezik.

Várhatóan jelentős humánerőforrásra lesz szükség a következő években, ami a térség gazdasági fejlődését növeli. A beruházás megvalósításához mintegy ezer ember munkájára lesz szükség, az üzemeltetéshez pedig a végleges technológia és teljesítmény függvényében 70-100 szakemberre.

A vásárlás során az energetikai szempontok jelentős szerepet kaptak, de ez csak akkor érhető el, ha van megfelelő humánerőforrás is az érintett város környezetében. A cég bízik abban, hogy Tiszaújvárosban és a térségben a beruházáshoz minden adott, van megfelelő mértékű szabad munkaerő, illetve a szakmai kompetencia is rendelkezésre áll - közölte lapunkkal 2021 januárjában az MVM.

Ferenczi László