Olimpiai kvalifikációs világkupa Tiszaújvárosban

triatlonhozA Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál igazi közösségi élmény minden generáció számára.Idén július 6-9. között folytatódik Tiszaújvárosban az a nemzetközi sikertörténet, mely dr. Márkus Gábor klubelnöknek és csapatának a jóvoltából 1997-ben, az első triatlon világkupával vette kezdetét. A Magyar Triatlon Szövetség elsősorban azzal a céllal hirdette meg keddi sajtótájékoztatóját, hogy a szervezők és versenyzők beszámolhassanak az előkészületekről, a tervekről, mind a tiszaújvárosi világkupa, mind pedig a párizsi olimpia kapcsán.

1997-től 2019-ig, a világon egyedül álló módon, megszakítás nélkül minden évben ellátogatott Tiszaújvárosba a világ elitje.

Közben itt rendezték meg először a csapat világbajnokságot, itt debütált a ma már az ötkarikás játékok programján is szereplő mix-váltó, de volt klubcsapat Európa-bajnokság, egyetemi-főiskolai világbajnokság és jó pár éve junior Európa-kupa helyszíne is a város. 2020-ban a covid-járvány miatt megszakadt a széria, melyet 2021-ben Európa-kupával, 2022-ben pedig Prémium Európa-kupával folytattak. A sportág legfelső vezetése, a World Triathlon 2023-ban ismét világkupa megrendezésére kérte fel a tiszaújvárosiakat. Ráadásul a verseny a jövő évi olimpiai kvalifikációs sorozat része is egyben, ebből adódóan ott lesz a rendkívül erősnek ígérkező mezőnyben a magyar olimpiai A keret valamennyi tagja is. Közülük Bragmayer Zsanett, Lehmann Csongor, Bicsák Bence és Dévay Márk tegnap érkezett haza Japánból, ahol a Yokohamai WTCS futamon gyűjtögették az értékes pontokat.

Maradandó sportélmény

A fővárosi Larus Étteremben összegyűlteket elsőként Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke köszöntötte, majd így folytatta:

- Gratulálok Tiszaújvárosnak, hogy ismét világkupa szintre emelték a város életében is meghatározó eseményt. Köszönöm a dr. Schmidt Ádám államtitkár úr által vezetett Sportért Felelős Államtitkárság támogatását, amely lehetővé tette, hogy a magyar triatlonsport fejlődését is reprezentáló világszínvonalú triatlonversenyt láthat vendégül Magyarország, ahol olimpiai aspiráns válogatott versenyzőink minden bizonnyal sokat érő kvalifikációs pontok megszerzésével tehetik még biztosabbá a magyar csapat részvételét a 2024. évi párizsi olimpián. Köszönjük a Magyar Olimpiai Bizottságnak a szakmai együttműködést és az olimpiai felkészülés segítését. Nagy öröm számomra, hogy immár harmadik alkalommal lehetek részese a Triatlon Fesztiválnak, amely mind a versenyzőknek, mind a nézőknek maradandó élményeket kínál idén is. Köszönöm Tiszaújvárosnak, dr. Fülöp György polgármester úrnak, és a város sportszerető, sőt a sportért lelkesedő lakosainak, hogy évről évre vendégül látják a Magyarországon rendezett legmagasabb rangú triatlonversenyt.

Meg kell őrizni a tiszaújvárosihoz hasonló eseményeket

- A magyar sport szempontjából kiemelten fontosak az olyan események, mint a tiszaújvárosi triatlon világkupa - mondta el dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. - Ez egy olyan hagyományos, mindenki által szeretett rendezvény, ahova a magyar versenyzők mellett a külföldiek is szívesen jönnek. Lenyűgöző, ahogy a triatlon népszerűsége folyamatosan nő. Három alapsportágra: az úszásra, a kerékpározásra és a futásra épít, amelyekkel a legtöbben kapcsolatba kerülünk életünk során. Ez a növekedés az amatőr sportolók létszámán látható leginkább, így egyre szélesebb a piramis alja. Fontos feladat, hogy ebből az egyre nagyobb merítésből megtaláljuk majd azokat az elhivatott versenyzőket, akik profi szinten is űzik a sportágat, és nemzetközi sikerekkel örvendeztetnek meg bennünket. Remélem, hogy már a világkupán is örülhetünk majd emlékezetes magyar teljesítményeknek.

A magyar triatlon töretlenül fejlődik

- A magyar triatlonsport töretlen fejlődését öröm látni - fogalmazott dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgatója. - Az elmúlt években már nem csak utánpótlás eredményeknek örülhettünk. A felnőtt eredményesség kedvező tendenciáját már az előző két olimpiai ciklusban is tapasztaltuk, most azonban, ha csak az olimpiai ranglistát nézzük, akkor a legjobb negyven között négy magyar férfiversenyzőt találhatunk. Egy nemzetből 3 kvóta szerezhető meg nemenként, tehát komoly harcra számíthatunk a mieinknél. A legrangosabb WTCS eseményeken már a magyar versenyzőket is a favoritok között jegyzik. Az idei tiszaújvárosi világkupa az olimpiai kvalifikáció részét képezi. Bízunk benne, hogy a magyar versenyzők élnek a hazai pálya előnyével és a fantasztikus versenyhangulat adta kiváló lehetőséggel. A nőknél egy olimpiai kvóta megszerzésében bízunk, s ezzel együtt a vegyes váltó szereplésében is reménykedünk.

Garantált a fantasztikus hangulat

- Városunk egy 57 éves, fiatal, de dinamikusan fejlődő település - hangsúlyozta dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere. - Közel három évtizede egy olyan páratlan kezdeményezés kezdett el kibontakozni, majd később szárnyalni, amely feltette a világ térképére a mi kisvárosunkat. Egy olyan utánozhatatlan hangulatú és egyedi rendezvénysorozat teremtett hagyományt, amelyre méltán lehetnek büszkék a szervezők, a sportolók és mi, tiszaújvárosiak is. Mára bátran kijelenthetjük, hogy a triatlon szimbiózist alkot Tiszaújvárossal. „Triatlonújváros” lett a sportág egyik legismertebb és legkedveltebb versenyhelyszíne. A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál nemcsak rangos nemzetközi sportversenyek, tömegsport- rendezvények és színes kulturális programok sokasága, hanem egy igazi közösségi élmény minden generáció számára. Egy tiszaújvárosinak olyan a triatlon, mint a braziloknak a foci, mint a szegedieknek a paprika, vagy mint a debrecenieknek a virágkarnevál. A miénk. Mindannyiunknak természetes, hogy ott vagyunk, fáradhatatlanul szurkolunk, futunk, biciklizünk, főzünk, bulizunk. Büszkén mondhatom, hogy mára természetessé vált, hogy tiszaújvárosi sportolókért izgulhatunk a rendezvény legrangosabb versenyein. Lehmann Csongor például a szemünk láttára cseperedett fel és vált az egyik legsikeresebb magyar triatlonistává. Fantasztikus hangulat, legendás szurkolás, igazi közösségi élmény, barátságos környezet. Ezekkel vár idén is mindenkit Tiszaújváros, vagy, ahogy triatlonos berkekben becézik: „Tiszy”. Legyenek a vendégeink, érezzék magukat otthon nálunk!

Extra lehetőség a magyarok számára

Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke kiemelte, hogy a párizsi olimpia 24 hónapos kvalifikációs időszakának második évébe léptünk, így egyre fokozódik a versenyszellem a sportolók körében.

- Tiszaújváros kiemelten fontos helyszín lesz, ami garantálja az erős mezőnyt - folytatta a világkupát is magába foglaló Triatlon Fesztivál főrendezője. - A magyar résztvevők számára extra lehetőséget kínálunk arra, hogy minél jobban gyarapítsák kvalifikációs pontjaik számát. Érdekesség, hogy az olimpiai A keret tagjai már mindannyian tudják milyen érzés nálunk a dobogón állni. A versenyzők azért szeretnek eljönni hozzánk, mert sehol máshol nem tapasztalnak olyan hangulatot, körítést, mint ott. A külföldiek körében elterjedt az a mondás, mely szerint kétféle triatlonos van a világon. Az egyik, aki már járt Tiszaújvárosban, a másik pedig, aki szeretne ellátogatni hozzánk. Az elit mellett - azonos díszletek között - idén is lesz junior Európa- kupa és Magyar Utánpótlás Gála, ami szintén fontos és rendkívül nagy érdeklődéssel kísért összetevője a programnak.

SZIS