Építőanyagokról, ingatlanokról a majálison

festékcsodák1Építőipari bemutatók a Festék Csodák udvarán.

Megtartotta hagyományos majálisát a hétvégén a Festék Csodák. Építőipari bemutatók, építőanyagok, korszerű technológiák is felsorakoztak az üzlet udvarán. Nézelődni, érdeklődni, tájékozódni és vásárolni is lehetett a szakmai napon.

Balogh Mária saját maga szépíti, újítja a házát, lakását.

- Egy kertes háznál mindig van mit csinálni - mondta Mária. - Most a kandalló melletti falat kell burkolni, és már segítséget is kaptam hozzá, hogy milyen burkolókat válasszak. Aztán az ágyásszegélyt szeretném lefesteni, ehhez kerestem megfelelő kültéri festéket.

- Fontos, hogy közvetlen kapcsolatot építsünk ki a gyártók és a vásárlók között - mondta Taskó István a Festék Csodák ügyvezető igazgatója. - Nekünk is látnunk kell, hogy mire van szükség, a vásárlók mit keresnek. Könnyebben ki tudjuk elégíteni a vásárlók igényeit.

- Legutóbb akkor találkoztunk, amikor elhatalmasodott egyes építőanyagokból a hiány, vagy ha volt is, égig érő áron lehetett hozzájutni. Változott a helyzet azóta?

- Lassan visszaterelődik az építőanyag-ipar a régi kerékvágásba. Az elmúlt években az árak meredeken elindultak felfelé, ami most konszolidálódni látszik. A költségeket nagymértékben az euró és a cement ára befolyásolja, illetve a gyártóknál a bérköltségek is beépülnek, ezért még egy kicsit magasak az árak, de úgy látjuk, szépen lassan vissza fognak csúszni. 2008-ban már átéltünk hasonló helyzetet, akkor egy év alatt visszament. Most sajnos a háború miatt ez nem fog sikerülni egy éven belül, de most már nagyon bízunk benne, hogy elérhető áron lesz építőanyag.

A majálison a helyi és környékbeli települések ingatlanhelyzetéről is szó esett.

- A 2013-as mélyponton vagyunk, akkor volt ez a helyzet, ami most van - nyilatkozta lapunknak Kormos Attila, a Tisza Ingatlan és Hitelközvetítő Kft. ügyvezetője. - Ez egyrészt a hitelkamatoknak köszönhető, amik nagyon magasak. Másrészt a befektetők gyakorlatilag eltűntek Tiszaújvárosból. A MOL-ban lévő poliol üzem építése vonzotta az ingatlanbefektetőket, de mivel a beruházás már nem igényel több ezer vendégmunkást, így az ingatlanok is üresen állnak. Nehéz most már kiadni.

Vannak, akik próbálják eladni addig, amíg viszonylag magas árat kaphatnak érte. A számok is jól mutatják a jelenlegi helyzetet. Addig, amíg tavaly ilyenkor szinte nem lehetett találni eladó vagy kiadó lakást, most 117 eladó lakás van Tiszaújvárosban és 72 kiadó ingatlan. A legolcsóbb egy 40 négyzetméteres téglalakás, ami 15,9 millió forintba, a legdrágább használt lakás pedig egy 104 négyzetméteres, ami 70 millió forintba kerül.

- Hány százalékkal csökkentek az ingatlanárak?

- Az elmúlt hónapokban 15 százalékot csökkentek az árak, de konkrétumokat is tudok mondani. Eddig egy kétszobás panelprogramos lakást 25-26 millió forintért adtuk el, most egy hasonlót 21-22 millió forintért tudunk értékesíteni. A vásárlókra egyre inkább jellemző, hogy az olcsóbb lakásokat keresik. Még most is találkozok olyan eladóval, aki az 55 négyzetméteres lakását 30 millió forintért szeretné eladni. Rossz hírem van. Ez nem fog sikerülni.

- Tudom, hogy nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, de lehet látni ennek az árzuhanásnak a végét?

- Az ide érkező beruházásokon múlik minden. Indul az erőmű rekonstrukciója és a MOL területén is lesznek még beruházások. Ez mozgatja most az ingatlanpiacot.

Bár csökkennek az ingatlanárak, 20 millió forintért még mindig nehéz lakást venni. A magas ingatlanárakra reagált a város vezetése is.

- Több szempontból is érdemes Tiszaújvárosban letelepedni - nyilatkozta dr. Fülöp György polgármester. - Először is egy erős gazdasági háttérrel rendelkező település, másodsorban stabil a jövőképe, harmadrészt pedig munkahelyet tud biztosítani. Ugyanakkor láttuk, hogy a fiatalok önerőből nem fognak tudni lakást venni, ezért úgy döntöttünk, hogy a városnak közbe kell avatkoznia. Kidolgoztunk egy, az országban egyedülálló lakástámogatási rendszert, ami egy 2+4 millió forintos, azaz 6 millió forintos támogatási rendszer. Ebből kétmillió forintot azok kapnak, akik már legalább öt éve itt élnek a városban és ezt nem is kell visszafizetni, 4 millió forintot pedig kamatmentesen kaphatnak a fiatalok, azért, hogy ide tudjanak jönni a városba, le tudjanak telepedni.

ema