A szavaknak csak a tettek által van értelme

kr hamvas 1A könyvtárban Hamvas „fogadja” a látogatókat. A kép előterében a maga készítette faláda.Hamvas Béla életét, munkásságát mutatja be az az interaktív tárlat, mely 2014 óta vándorol az országban és határainkon túl is. Október 8-áig a Hamvas Béla Városi Könyvtárban látható, a megnyitót múlt csütörtökön tartották.

A Szivárvány kisegyüttes műsorával kezdődött a rendhagyó megnyitó. Rendhagyó volt, hiszen a kiállítás nem egy teremben látható, a könyvtár szinte egész földszintjét birtokba vette. Különleges volt azért is, mert egy előadással kezdődött, dr. Szántó F. István, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Kemény Katalin - Hamvas felesége és alkotótársa - hagyatékának gondozója osztotta meg gondolatait Hamvas Béláról. A kiállítást dr. Thiel Katalin, a rendező Ars et Vita Alapítvány kurátora mutatta be a közönségnek.

- Ez a tárlat az életmű egészét igyekszik bemutatni - mondta Thiel Katalin -, azok számára is, akik egy sort sem olvastak még el Hamvas műveiből. Egy életrajzi bemutatással kezdődik, utána pedig egy labirintust lehet bejárni. A labirintus olyan táblákból áll, ahol a kezdeti útkereséstől indulva a vallomásokon át eljutunk a válságig, utána a hagyományokhoz, majd a realizáláshoz. Az életmű egészében felfedezhetünk egy különleges ívet, az egzisztenciális válságproblematikától a hagyomány keresésén át jutunk el a realizálás felé. A realizálás pedig nem más, mint a szavak beváltása. A szavaknak csak a tettek által van értelme - mondja Hamvas Béla -, tehát semmi olyat nem szabadna mondani, amit nem tudunk beváltani, és semmi olyat nem szabadna megcselekedni, amit szavakban nem tudunk vállalni. Egy külön tabló foglalkozik Hamvas humorával, azzal a derűvel, iróniával, ami Hamvas írásait jellemzi, nagyon sokan például e miatt szeretik Hamvas írásait. Magának a kiállításnak is itt, Tiszaújvárosban az a címe, hogy Derűvel a gyárkémények árnyékában. Ismerős sokak számára, hogy Hamvast néhány írótársával ide telepítették ki, raktárosként és portásként tengette életét a barakksoron. Hamvas regényeivel is foglalkozik egy tabló, hiszen Hamvasnak esszéi és regényei is voltak. Most az életműsorozat a 29. kötetnél tart, ezek a regények pedig beilleszthetők abba az európai írók által fémjelzett sorba, melynek tagjai Joyce, Stern vagy Faulkner. Ragyogó írás a Karnevál, ahol az esszékben megfogalmazott problémák végül is regény formájában jelennek meg. Pár tabló foglalkozik a Hamvasra gyakorolt hatásokkal, hiszen kelet és nyugat felé egyaránt nyitott volt, minden érdekelte, ahol valamilyen értékes gondolat volt. A kiállítás az előadóteremben ér véget, ahol a Karnevál háromszáz szereplőjének a neve van a falon - egy-egy gondolattal - mondta Thiel Katalin, aki ezt követően végigkalauzolta az érdeklődőket a kiállításon, bemutatva a tablókat, Hamvas személyes tárgyait, köztük egy saját maga által készített faládát, amiben a könyveit szállította. A kiállítás részeként „üzent” is nekünk Hamvas, a nézők egy-egy gondolatot is kaptak, jómagam ezt: „ A legolcsóbb dolog jónak lenni, ennél csak egy olcsóbb van, rossznak, s ennél csak egy olcsóbb, semmilyennek.” (Patmosz II. Mirázs.) A hengereket folyamatosan „újratöltik” majd Hamvas-idézetekkel, így a látogatók egy személyes élménnyel is gazdagodnak. Visszatérve a Karneválra, Halászi Aladár tanár úr is ott volt a megnyitón, őt arról kérdeztem, mit ajánlana a „kezdő” Hamvas-olvasóknak.

- Egyértelműen a Karnevált - mondta -, azon menjen végig az ember, és ha elolvassa, megnyeri Hamvas kegyeit, azzal már Hamvas beavatja az embert az ő furcsa bukfenceket rejtő gondolkodásába. Hamvas nem egy tucatjelenség, gondolatai és érzelmei is igen mélyek. Nagy ember volt, érdemes itt Hamvassal foglalkozni, hisz Tiszaújvárosnak nincs még egy ilyen embere és talán nem is lesz - mondta Halászi Aladár.

Derűvel a gyárkémények árnyékában - ez a címe a kiállításnak, és ha nem tudjuk, hogy Hamvasról van szó, akkor is sokaknak ő és ez a kép ugrik be elsőre.

- Válság és idill, ez a két fogalom határozta meg Hamvast - mondta dr. Szántó F. István, a pécsi egyetem adjunktusa -, ha megnézzük ezt a képet, egy öregembert látunk, aki a gyárkémények árnyékában fekszik és láthatóan elég jól van, elfogadja a helyzetet. És nem csak elfogadja, hanem igyekszik a helyzet adta lehetőségeket maximális szinten kihasználni. Mondhatjuk, hogy Hamvas mindenütt jól érezte magát, de ha már egyszer úgy alakult az élete, hogy itt kellett leélnie az utolsó 10-15 évét, akkor nagy dolog, hogy erre most emlékezhetünk itt, Tiszaújvárosban - mondta Szántó F. István, aki egy Szőcs Géza gondolatra is felhívta a figyelmet:

„1955-ben egyetlen ember élt Magyarországon, aki Herakleitosszal, Buddhával, Lao Ce-vel és Shakespeare-rel mindenikük anyanyelvén nemcsak beszélgetni, hanem beszélni is tudott volna. Ha az emberi szellem e négy prófétája Tiszapalkonyán szállt volna le a repülőről, s ha megszólították volna az első munkást, s az épp Hamvas Béla lett volna, s miután három éjszakát átbeszéltek volna vele (nappal ugyanis Hamvasnak maltert kellett volna hordani, de lehet, hogy vendégei segédkeztek volna neki) - nos, vajon mit gondoltak volna ezek arról: ha ebben az országban ilyen egy segédmunkás, vajon milyenek lehetnek az ország írástudói? De, szétnézve az országban, mindent megértettek volna.” (Szőcs Géza)

Hamvas egy univerzális alak volt - mondta Szántó F. István -, nemcsak a régmúlttal, hanem a kortárs dolgokkal is foglalkozott. Jelentős írók, gondolkodók mindig is voltak, de kevés olyan volt, mint Hamvas. És hogy mit ad nekünk a Hamvas-életmű? Azt, hogy bár folyamatosan újra szembesülünk vele, a végső szót nem tudjuk kimondani, hogy mit jelent ez nekünk, magyaroknak. Azért időnként hallani olyan hangokat, hogy már ezért is érdemes megtanulni magyarul - zárta gondolatait az előadó.

A kiállítás 2014-ben Szentendrén a Ferenczy Múzeumban nyílt meg, és ott akkora sikere volt, hogy elkerült Egerbe, majd Balatonfüredre, Eisenstadt-ba. Idén Hamvas Béla születésének 120. évfordulóján, március 23-án szülővárosában, Eperjesen mutatták be a kiállítást. Tiszaújvárosban október 8-áig látogatható, innen előbb Zentára, majd Pozsonyba utazik.

Fodor Petra