A magasból tojnak rá(nk)!

kr galamb1Galambsereg sorakozó!Ketrecbe vele! Kívánják ezt sokan, holott állatszeretők, de már nekik is betelt a pohár. A szelíd tollas, nem kívánt vendég a tetőkön, betolakodó a párkányokon és ádáz piszkító úton-útfélen.

A galambok, - úgy, ahogy a baglyok is - urbanizálódtak, életmódjuk alkalmazkodik a miénkhez. Ha etetjük azért jönnek, de ha nem, akkor is a közelünkbe telepednek, hiszen bármily csepp agy fér el egy galambfejben, annyit az is tud, hogy élelmet bőven talál az ember közelében.

Galambpiszok

Nyomot is hagynak maguk után, elejtett tollakat és elpotyogtatott fekáliát. Például az Arany Holló Étterem épülete előtt, ahol vastagon áll a galambürülék a járdán. 24 óra alatt újrapiszkítják, újra és újra. És ez így megy már hónapok óta.

- Öt liter hipó, ötven liter víz és egy óra takarítás. Minden napunk így kezdődik. A takarítónk fellocsolja a járdát és eltünteti a galambpiszkot, de másnap reggelre megint vastagon áll itt a fekália. Gusztustalan, délután már kerülgetik az emberek, mert addigra megérkezik az utánpótlásadag, aki belelép, az meg viszi tovább a cipő talpán - mondja az étterem tulajdonosa.

Gócpontok

Nemcsak itt gyülekeznek a galambok. A Brassai középiskola tetején is szívesen tanyáznak, a rendelőintézet is ideális pihenőhelyük, de a lakóházak párkányán is szívesen meghúzódnak. Az egyik Örösi úti társasház lakói megelégelték a turbékolásukat, saját kontójukra humánus élve befogó ketrecet rendeltek, olyat, amilyet tavaly a város önkormányzata is kihelyeztetett néhány épületre. Hatásos volt, kevesebben is lettek, eltűntek, máshol vertek tanyát. Most azonban visszajöttek, régi helyükre szállnak nap, mint nap és tojnak rá(nk)!

- A múlt héten öt helyszínen helyeztünk el hét ketrecet. Az élve elfogó, madárbarát ketreceket a Sajó áruház, a Tisza Média, a Brassai középiskola és a rendelőintézet tetejére raktuk ki, és egy panelházra az Örösi úton, ezeken a területeken ugyanis megint elszaporodtak a galambok - mondja Mike Bálint, az Animalix Wildlife Kft. ügyvezetője.

- A probléma gócpontja a városközpont, a Sajó áruház és a televízió épülete. Az épületek elhelyezkedése miatt jönnek ide vissza újra és újra, mivel itt kedvező feltételeket talál a galamb a fészkelésre, az ivóvízhez is könnyen hozzájut, hiszen itt van ez a szép tó, táplálékot is könnyen szerez, nem beszélve arról, ha etetik. Összességében ez eredményezi az újabb és újabb galambszaporulatot - mondja a szakértő.

Csábító csapdák

Hetente kétszer, kedden és pénteken ürítik a ketreceket. Bőségesen raknak bele eledelt és vizet. Csábító a terített asztal, rá is kapnak az éhes galambok.

- Most, hogy egy hét után végigjártuk a tetőket, még nem számolhatok be „nagy fogásról”, egyelőre üresek a ketrecek, de a televízió épületének tetején kilenc madár sétált be a humánus kalitkába, a Sajó áruházon lévő ketrecbe öt madarat találtunk - nyilatkozta Mike Bálint.

A faj gyérítésére azért is szükség van, mert a galambürülék többféle betegséget is terjeszt, légúti és bőrproblémákat is okozhat. A galambfogó ketrecek egy hónapig lesznek az épületek tetején. Péntek kora reggel a rendelőintézet tetejére „kommandózunk” fel, a madárbefogókat kísérjük a magasba. A kilátás szép, a környezet is, olyan, mint egy tetősétány. Kavicsos a lábunk alatt a „talaj”. Az idillt csak a szétszóródott galambtollak és a fekália töri meg. Az ide kirakott ketrec üresen áll, nem érkeztek a közelébe éhes galambok. A szakember szerint azért, mert ezt a kavicsos felületet nem igazán kedveli a totyogó galambláb.

- Sajnos elég sok galambunk van, ami egy egészségügyi intézményben különösen kellemetlen, hiszen ha elpotyogtatják a madarak az ürüléket az épület körül, a betegek óhatatlanul behozzák a rendelőbe, ez pedig fertőzőforrásnak tekintendő, de volt már olyan eset is, hogy rápiszkolt egy betegre a párkányon pihenő galamb. A másik probléma az, hogy a tető szigetelése speciális, felül salakágy van rajta, s ahogy összegyűlik a galambürülék csomóba, úgy a salakágy összeáll és ennek következtében már nem tölti be a szigetelés funkcióját. Ebből kifolyólag beázásunk is volt, ami bizony anyagi ráfordítást igényelt. Én örülök ennek a humánus módszernek, remélem hatékony lesz - nyilatkozta lapunknak Nagyné Kántor Judit, a rendelőintézet főigazgatója.

berta