Célok, álmok, határidők

kr fogadalomAnna szeretné visszanyerni régi formáját.A cél olyan álom, aminek határideje van. És ugyan mikor is álmodhatnánk, tűzhetnénk ki célokat, mint az év első napján?

Sokan tesznek ilyenkor fogadalmakat, amiket aztán vagy sikerül betartani, vagy nem. Változtatni bármikor tudunk életünkön, vagy hirtelen egy huszárvágással, vagy épp lassan lépkedve. Szoktunk fogadalmakat tenni? Betartjuk őket? Mit tehetünk, hogy ne adjuk fel már az első pár hétben? Ezekre kerestük a válaszokat.

- Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni - mondta Illés Edit -, ha valamit akarok, azt általában megteszem. Mindegy, hogy újév van, vagy épp nincs. Szerintem nincs jelentősége annak, hogy mikor fogadunk meg bármit is.

- Én idén nem fogadtam meg semmit - mondta Simon Sára -, régebben voltak ilyen fogadalmaim, de nem sikerült őket betartani, általában egy hónapig tartott.

Egyre ritkábbak a fogadalmak. Régebben többen fogadkoztak év elején, ma már egyre kevesebben. Ennek oka a felgyorsult világ. Nincs ideje az embereknek fogadalmat tenni és főleg egy évet várni. Arról nem is beszélve, hogy a sikeres fogadalomhoz helyes döntések sorozatára van szükség. Így, amikor végiggondoljuk, hogy mennyi mindenre oda kell figyelnünk, legyintünk egyet, és minden marad a régiben.

Hajdú-Dobos Anna nem így gondolja idén. Bár még soha nem tett újévi fogadalmat, most nagy elhatározásra szánta el magát.

- Hat hónapja született meg harmadik gyermekünk, és mivel már nem szoptatom, így úgy döntöttem, hogy szeretném visszanyerni régi formámat - mondja Anna, akivel az egyik edzőteremben találkoztunk. - A tervem az, hogy szépen lassan visszanyerem a „versenysúlyomat”. Persze a mozgás mellett a táplálkozásra is odafigyelek, így ettől az évtől életmódváltást szeretnék megvalósítani.

Meglátszik az év eleje az edzőtermek forgalmán is.

- Ilyenkor mindig kicsit megugrik a létszám - vezet körbe minket Farkas József, a Wolf Gym tulajdonosa és személyi edzője. - A roham általában tavaszig tart. Ők általában gyorsan szeretnének látható eredményt elérni. Ez sajnos nem így működik. Ha hirtelen terheljük a testünket, abból csak baj lesz. Az pedig elveszi a kedvet a folytatástól. Mindenképpen javaslom, hogy forduljunk szakemberhez, hiszen a sikerhez nagyon fontos a kezdeti időszak, a megfelelő lépték. Az interneten sok okos dolgot olvashatunk, de személyre szabott tanácsot a világháló nem tud adni.

Kutatások szerint a fogadalomtevők egynegyede már az első héten feladja, és mindössze 10 százalék tart ki célja eléréséig.

- Az újév mindig lehetőséget teremt arra, hogy lezárjuk az óévet - nyilatkozta Pálnokné Pozsonyi Márta, pszichológus. - Illetve, hogy célokat fogalmazzunk meg az új évre, azért hogy hasonlóan sikeres, vagy sikeresebb legyen az előzőnél. Sajnos a célokat nem mindig tudjuk reálisan megítélni, vagy túl tágan fogalmazzuk meg azt. Azt mondjuk például, hogy sokkal több időt fogunk tölteni sportolással. Ez egy tág fogalom. Mit jelent az, hogy több időt? Hetente hány alkalom? És mi a célom? Mit szeretnék ezzel elérni? Konkrétumokra van szükség ahhoz, hogy elérjem azt, amit szeretnék. Természetesen nem elég az elhatározás. Kell hozzá akarat, elszántság és az is nagyon fontos, hogy tudjuk azt, hogy a változás egy remény, ami erősít engem, hiszen év végén elmondhatom, képes voltam a vágyaimat teljesíteni.

fp, ema