Új rendőr- és tűzoltóautók

kr rendorautoKovács Máté az egyik VW Caddy volánja mögött.Új járőrgépjárműveket kapott a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság az elmúlt év végén. Nem csak a rendőrség járműflottája újult meg, hanem a tűzoltóságé is.

Megyénkben 104 új rendőrautót adtak át, így a járőrautók átlagéletkora 6,09 évről 2,57 évre csökkent. Az új autók szállítói öt évig, illetve 200 ezer kilométer futásteljesítményig biztosítják a szervizhátteret, minden autóhoz rendelkezésre áll a nyári- és téli gumiabroncskészlet, számos vezetést támogató rendszer, légkondicionáló és a rendőrök felszerelése is biztonságosan elhelyezhető a csomag- és utastérben.

- Hat szolgálati autót selejteztünk le - mondta Kovács Máté, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság megbízott rendészeti osztályvezetője -, a helyükre érkezett hat autó között van egy terepjáró képességű Suzuki Vitara, és két speciális Volkswagen Caddy típusú autó, ami alkalmas kutyaszállításra is. A napi munkavégzésünket nagymértékben megkönnyítik az új járművek. A leselejtezett autók már nagyon magas futásteljesítménnyel rendelkeztek, idősebbek voltak hat évnél. A járművek közül négy Tiszaújvárosba, kettő pedig a mezőcsáti őrsre került - mondta.

Nem csak a rendőrök, a tűzoltók is új autókat kaptak a tavalyi év végén. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság fejlesztése révén Kazincbarcika, Szerencs, Ózd és Mezőcsát mellett a tiszaújvárosi parancsnokság is új járművekkel gazdagodott. A beruházás a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése, tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű KEHOP-projekt keretében valósult meg. Célja a magyarországi tűzoltógépjármű-park fejlesztése és a meglehetősen színes paletta egységesebbé tétele.

- A Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltóparancsokság három gépjárműfecskendőt és egy magasból mentő gépjárművet kapott - tájékoztatta lapunkat Németh Viktor tűzoltóparancsnok - RÁBA R16-os fecskendőket és egy Iveco Magirus típusú magasból mentő járművet. Így a működési területünkön található települések mentő-tűzvédelme bővült. A gépjárművekre felmálházott eszközök megfelelnek a szabályoknak, technikai felszereltségük hasonló a korábbiakhoz. Kollégáink sikeresen levizsgáztak ezekből az eszközökből, hamarosan birtokba vehetik a járműveket. Könnyebbséget jelent majd, hogy egy esetleges meghibásodás esetén, ha kapunk egy új fecskendőt, egy tartalékjárművet, az szintén ebből a gépjárműcsaládból fog származni. Így a gépjárműfecskendőkre levizsgázott személyzetet könnyebben rá tudjuk ezekre a járművekre állítani - mondta Németh Viktor.

Nem csak új autókat adtak át, hanem olyan eszközöket is, melyeket az önkéntes mentőszervezetek és tűzoltó egyesületek 2017. évi támogatására meghirdetett pályázaton nyertek az érintettek, összesen 600 millió forint értékben. Megyénk önkéntes tűzoltóságai mintegy 18 millió, míg az önkéntes mentőszervezetek 7 millió forint értékű támogatást nyertek el.

Fodor Petra