Mulatság Mátyás udvarában

kr hunyadi1Ez volt az utolsó táncuk.Mesék, mesehősök, népszerű filmek figurái, szupersztárjai keltek életre a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola farsangján.

A szépség és a szörnyeteg szereplői táncra perdültek, nosztalgikus hangulatot hoztak Fenyő Miklós táncosai, de jöttek zombitáncosok, és színre léptek James Bond ügynökei is. Ilyen jelmezeket öltöttek magukra a Hunyadi iskola felsősei. A farsangi produkciók szinte mindegyike a zenére, a ritmusra és a táncra épített, a felsősök ezeket mutatták be a keringőt is táncoló hercegi párnak és udvartartásának, no meg a gyermekükre kíváncsi szülőknek.

Miközben az emeleti osztálytermekben jelmezekbe bújtak a gyerekek, addig a földszinten a bálozó végzősöket készítették fel az utolsó táncra.

- Szépítjük, csinosítjuk a lányokat, még szebbé varázsoljuk őket a nagy pillanatra - mondta az egyik szülő, aki nyolcadikos lányának és osztálytársainak készített alkalomhoz illő sminket és frizurát.

- Ez a mai nap az első olyan alkalom ebben az évben, amikor úgymond pontot tesznek a gyerekek arra a nyolc évre, amit itt töltöttek nálunk az iskolában. Ezzel a gyönyörű tánccal megkoronázzák ezt az eseményt - csatlakozott a beszélgetésbe Drotárné Tamás Hermina, a végzősök osztályfőnöke is.

- Mi zombiknak öltöztünk, magunknak találtuk ki a táncot, a zenét és az ötlet is a miénk, a diákoké volt. Próbáltuk viccesre csinálni, mert hát farsang van, így most a zombik kacsatáncot is fognak járni - sorolta Kurucz Viktória, a Hunyadi hetedikese.

Múlt pénteken volt a Hunyadi farsang első felvonása, a folytatás csütörtökön lesz, akkor az alsósok jelmezes bálját rendezik meg az iskolában.

A népi kalendárium szerint az idén február 13-ig, a nagyböjtöt megelőző húshagyó kedd éjfélig, tartott a farsang, ekkor zárult hivatalosan is a szezon, a télűző, tavaszváró mulatságok ideje.

berta