Légionáriusok Tiszaszederkényben

kr csutortokitoriA légiós pajzsfal ellenáll a barbár támadásnak.Amikor benyitottam a Tiszaszederkényi Művelődési Ház színháztermébe, alaposan meglepődtem. Négy harci díszbe öltözött római légionárius fogadott. Első meglepetésemben csak annyit tudtam kinyögni Áve cézár, amire a válasz egy rövid kuncogás után csak annyi volt. Áve én!

A tréfás választ a „katonai különítmény” vezetője, a Csütörtöki töri aktuális előadását tartó alapítvány képviselője, Lenár Vilmos adta.

- Megpróbáljuk bemutatni, hogy mi is volt a római katonák erőssége - mondta, és csak a példa kedvéért néhány lépésről nekifutva teljes erejével nekiugrott az előtte álló pajzsfalnak, amiről nemes egyszerűséggel lepattant. - Egy szem légiós ellen azonban könnyedén tudtak volna győzni a barbárok - tette hozzá.

Vilmos, mint minden valamirevaló katona rangot is visel. Optió, mondja kérdésemre. Mint megtudom ez a centurió segédtisztje. S hogy ki, mi a centurió? A hivatalos meghatározás szerint a hadnagy rangjának felel meg nagyjából.

Alaposabban körbenézve rájöttem, nem csak a marcona vitézek, hanem kíséretük is a római korból csöppent ide, hiszen két hölgy is talpig, akarom mondani bokáig tunikában szemlélte a gyakorlatozó légiósokat.

- Talán kevésbé praktikus viselet, viszont kimondottan kényelmes - tudom meg az egyik hölgytől, Sárközi Ágnestől. - Nagyon laza, nagyon lenge viselet, ha lehet így fogalmazni. Alul nyitott a ruha, ez azért ad egy szabadságot, de diszkrét is egyben. A római tunika bokáig ért, tehát nem sok minden villant ki a római hölgyeknél.

A Colonia Rostallo Katonai Hagyományőrző Alapítvány bemutatója azonban javarészt a katonai dolgokra összpontosult. Harci és taktikai bemutató, korhű fegyverek, páncélok és ruházat. Igazi kuriózumot láthattak mindazok, akik a Csütörtöki töri római kort bemutató előadásán részt vettek.

Az alapítvány tagjai a zempléni Rostallón őrzik a római kori hagyományokat. Manapság különlegességnek számít a páncél és a pajzs, de kétezer évvel ezelőtt akár itt a Tisza-mentén is találkozhattunk volna légiósokkal.

- Itt a Tisza vidékén, tehát a Dunán innen, állandó római haderő nem valószínű, hogy volt - magyarázta Lenár Vilmos. - A segédcsapatok, a szövetséges csapatok azonban egészen biztos vagyok benne, hogy idáig is felmerészkedtek.

Aki lemaradt a rendhagyó történelemóráról, az a jövő hónapban Diktatúrák hajnala - a nácizmus hatalomra jutása címmel Kiss Zoltán előadását hallgathatja meg.

borza