Portrék, tájak, hangulatok

kr kiallitasNémethiné Hulicskó Ágnes (balra) és alkotótársa, Törő IrénNémethiné Hulicskó Ágnes első önálló tárlatát rendezték be a Derkovits Kulturális Központ MiniGalériájában. Pasztell és tusrajzok kerültek a falakra, paravánokra.

- Portrékat szeretek készíteni, pasztellel - mondja Némethiné Hulicskó Ágnes, képzőművész. - A témát a hétköznapok ihletik. A képeken kollégák, alkotótársak köszönnek vissza, de van, amikor az élmények kerülnek a vásznakra. Mint mindenki, én is elmondhatom, hogy már gyerekkoromban szerettem rajzolni. Az 1970-es években kezdtem el szakkörökbe járni. Aztán közel 20 év kimaradt, ebben az időszakban a család töltötte ki az időmet. Aztán az 1990-es évektől úgy döntöttem visszatérek a régi helyemre, a festőállvány mögé. A munkáim nagy része alkotótáborokban készült.

A képek rendezésében Törő Irén festőművész segített a kiállítónak. A két alkotó közötti ismeretség több évtizedes múltra tekint vissza. Mindketten a Diósgyőri Vasas Képzőművész Egyesület tagjai.

- Ágnes elsősorban pasztell portrékat készít, amikben a karakter párosul a lelki belsővel - jellemzi a képeket Törő Irén. - Nem csak a külső karakter jelenik meg a képeken, hanem a pillanatnyi lelki állapot is tükröződik az arckifejezéseken. Nem csak azt rajzolja le, amit lát, hanem az adott hangulat is megjelenik az alkotáson. Különösen érzékenyen, finoman, légiesen, könnyedén kezeli a pasztellt. Nem lehet elmenni a finoman, puhán felrakott tájképei mellett sem. A képekről a harmónia, a kiegyensúlyozottság köszön vissza.

A tárlat április 13-ig látható a Derkó MiniGalériában.

Ema