Napelempark épül

kr napelemVillamos energiát termelő napelemparkokat épít a MOL Magyarország három városban.

A társaság saját beruházásában Tiszaújvárosban, a MOL Petrolkémia (MPK), Százhalombattán a Dunai Finomító, valamint Füzesgyarmaton a bányászati üzem területén létesíti a parkokat, melyek várhatóan az év végéig készülnek el. A termelt zöld áram mintegy kilencezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja majd ki.

Hamarosan indul az építkezés a MOL Magyarország három üzemében Tiszaújvárosban, Százhalombattán és Füzesgyarmaton, a megépült naperőművek a tervek szerint összesen 18.38 MWp kapacitással működnek majd, és több mint kilencezer háztartást tudnak ellátni villamos energiával. A projekt a KÁT (Kötelező Átvételi Támogatás) feltételei szerint valósul meg, ennek keretében a MAVIR szabályozott áron veszi át a megtermelt energiát húsz éven keresztül.

- Amikor a MOL 2030 stratégiát megalkottuk, elköteleztük magunkat az innovatív és alternatív technológiák mellett - mondta a múlt heti sajtótájékoztatón Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója. - Olyan fejlődési útra léptünk, mely további beruházások alapja lehet. A most kiépülő napelemparkokkal a MOL hozzájárul Magyarország megújuló energetikai vállalásainak teljesítéséhez is. A napelemparkok telepítésével egyrészt a MOL a ki nem használt ipari területein is megtérülő beruházást valósít meg, mindeközben jelentős zöld energiát állít elő, mintegy 9 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást vált ki évente, ezzel is óvva a légkört.

A hagyományos energiatermelésben nagy tapasztalatokkal rendelkező vállalat az innovatív újításokban is élen jár: idén januártól MOL Limo néven közösségi autómegosztó szolgáltatást is kínál, illetve 2012-ben elsőként indított el hazánkban elektromos autóknak gyorstöltési lehetőséget, hamarosan pedig több száz töltőt állít fel a régióban a Next-E konzorcium keretében. Mindezeken túl a MOL jelentős áramkereskedelemmel is rendelkezik, 2017 óta látja el kereskedőként kizárólag megújuló energiaforrásokból nyert árammal az ALDI-t.

f.l.