Új röplabdás társadalom

kr ropi 1
Negyvennégy év után újra országos döntőt játszott az Eötvös.

Hétvégén Debrecenben rendezték meg az országos diákolimpiai döntőt röplabda sportágban. Az Eötvös gimnázium leány csapata történelmet írt, hiszen 44 év után játszhatott újra az aranyéremért.

Az elmúlt két évben csapatunk az országos 5. helyet szerezte meg. A tavalyi 5. helyezés után kicsit csalódottak voltunk, mert úgy éreztük, a dobogón lenne a helyünk. Szeptemberben a csapatból három meghatározó játékos távozott, így újra kellett építeni a gárdát, át kellett alakítani a játékstílust és el kellett hitetni a lányokkal, hogy a csapat a nehézségek ellenére is talpra tud állni. Az eltávozó felsőbb évesek helyére kilencedikes játékosok kerültek. Velük szerettük volna pótolni hiányukat. A lányok óriási lendülettel vetették magukat a munkába, és keményen dolgoztak.

A megyei döntőnk izgalmas volt, és megnyerésével sikerült bejutnunk az országos döntőbe, ahol az ország 20 legjobb középiskolás csapata mérte össze tudását. A sorsolás után elkezdődtek a csoportmérkőzések, ahonnan veretlenül jutottunk a legjobb 8 közé. A kieséses szakaszban is folytatódott a jó sorozat és a csapat már a 4 között volt. Nagy izgalommal figyeltük, hogy a döntőbe jutásért melyik gimnázium csapata jön velünk szembe. Amikor megtudtuk, hogy a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma az ellenfél, kicsit megijedtünk, hiszen ez a csapat volt az előző két évben, aki elütött minket a 4 közé jutástól. A mérkőzés számunkra nem kezdődött jól, hiszen az első játszmát elvesztettük, de a lányok nem adták fel, a csapat felállt és óriási küzdelemben 2:1-re győzedelmeskedett. Leírhatatlan volt az öröm és a hangulat a mérkőzés után, hiszen ez azt jelentette, hogy vasárnap az aranyéremért szállhatunk harcba.

A döntőben az ellenfél a Kempelen Farkas Gimnázium csapata volt Budapestről. A mérkőzés jól indult számunkra, az első játszmát könnyedén, 25:16-ra nyertük. Sajnos a második játszmában hullámvölgybe kerültünk és elvesztettük. A lányok nem adták fel, és a harmadik szettben 23:20-ra vezettünk, de Fortuna most nem állt mellénk és ezt a szettet is elvesztettük. A negyedik szett is nagy küzdelmet hozott, melyben 25:22-re maradtunk alul, így 3:1-re kikaptunk.

Kicsit csalódottak voltunk a mérkőzés után, hiszen nagyon közel volt nagy álmunk, az országos bajnoki cím. Ennek ellenére úgy értékelem, hogy a lányok fantasztikus teljesítményt nyújtottak az országos döntőben, hiszen 7 mérkőzésből 6-ot megnyertek. Így pár nap távlatában nyugodtan mondhatom, szépen csillog az ezüstérem is.

Az országos diákolimpiai döntőkben különdíjakat is osztanak a játékosoknak. Nagy örömünkre a legjobb ütőjátékos díját csapatunk támadójátékosa, Mayer Flóra vehette át.

Egy új röplabdás társadalom kialakulásának lehetünk szemtanúi az Eötvös József gimnáziumban, hiszen a legnépszerűbb és legnépesebb szakág az iskola diáksport egyesületében. Ez nagy örömmel tölt el minket.

Végezetül ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak, akik segítséget nyújtottak abban, hogy ez a fantasztikus siker megvalósulhatott. Külön köszönet Koncz Györgynek és Veréb Gábornak.

Olasz Gyula
edző