Lakástűz az Árpád úton

kr tuz 1
Sűrűn gomolygó füst ömlött az utcára is.

Szirénázó tűzoltóautóktól volt hangos az Árpád út április 5-én késő délelőtt. Egy második emeleti lakás kisszobája gyulladt ki, vélhetően elektromos hiba miatt. A tűzoltók perceken belül a helyszínre érkeztek, kimenekítették a lakókat és eloltották a tüzet.

A tüzet a harmadik emeleten lakó Bonta Sándorné észlelte.

- Hazajöttem a boltból és amikor már felértem a harmadikra, érdekes szagot éreztem - mondta Bonta Sándorné -, bementem megnézni a hűtőt, lámpákat, de semmit nem láttam. Átszaladtam a szomszédba, hogy jöjjön valaki, hátha rájövünk valamire. Aztán elkezdtem kipakolni a szatyorból, és ahogy mentem a vízóraszekrényhez, ott éreztem ezt a furcsa szagot. Kinyitottam és akkor már ömlött belőle a füst.

Kovács Lászlóné is az épületben volt, szintén a harmadik emeleten lakik.

- Átmentem a szomszédasszonyhoz, ott a vízóraszekrényből már ömlött a füst - mondta -, gyorsan indultam lefelé, hogy végigkopogok az ajtókon, de akkor már jött a lakó, akinek kigyulladt a lakása. Mondtam, hogy jöjjön azonnal, mert nagy baj lehet, és ahogy kinyitottuk az ajtaját, már ömlött a füst. Perceken belül olyan füst volt, hogy már alig láttam, mindenfelé gomolygott.

Az épületben tizenhárman voltak, többek már nem tudtak visszamenni a lakásukba, így Horváth János és felesége sem.

- Itt voltak a gyerekek Németországból - mondta Horváth János -, lepakoltunk épp a kocsiba, nem volt több két percnél, elindultunk a feleségemmel felfelé, de az ajtón már nem tudtunk bemenni. A szomszéd néni fuldokolva szaladt le, hogy menjünk, mert tűz van. Ennyit tudtunk hirtelen. Azóta már azt is, hogy a kisszobában keletkezett a tűz, valószínűleg elektromos hiba miatt - mondta.

A tűzoltók két gépjárműfecskendővel, egy magasból mentő eszközzel és egy vízszállítóval vonultak a helyszínre.

- Kollégáim gyorsan a helyszínre érkeztek - mondta Németh Viktor, a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka. - Az épületből tizenhárom főt mentettünk ki, köztük egy öthónapos csecsemőt és édesanyját. A lépcsőházat volt, aki saját lábán hagyta el, volt, akit mentőálarc segítségével kísértek le. A helyszínen volt a mentőszolgálat is, ők négy főt vizsgáltak meg füstmérgezés gyanújával, de a gyanú nem volt megalapozott. Az épület tűzoltását egy célsugárral végezte az egység, a másik célsugár pedig a beavatkozó állomány védelmére szolgált - foglalta össze Németh Viktor.

Fodor Petra