Először szavazhattak

kr elsovalaszto 1
Ficzere Norman a szavazás előtt.

Először szavazni nagy dolog egy fiatal életében, sokan várták már, hogy betöltsék a 18. életévüket és voksolhassanak. Nem csak Tiszaújvárosban, hanem az egész országban nagyon aktívak voltak az első szavazók, hiszen több helyen is elfogytak az erre az alkalomra készült ajándékok a szavazókörökben.

Ficzere Norman is az első szavazók között volt, a Széchenyi iskolába édesanyjával érkezett.

- Már nagyon vártam ezt a napot - mondta Norman -, örülök, hogy 18 éves létemre, első szavazóként ugyanannyit ér a szavazatom, mint bármelyik más felnőttnek. Így mi is ugyanúgy dönthetünk Magyarország sorsáról. Büszke vagyok, hogy magyar lehetek, hiszen hány olyan ember mondhatja el, hogy egy ilyen nemzet sarja, amelynek ezer éves történelme van és ennyi szenvedésen ment át. De mindig megtalálták a fényt a sötétségben, és ma is itt vagyunk, de a legfontosabb az, hogy amit ma eldöntünk az előrébb viszi az ország sorsát vagy nem.

- Otthon, iskolában, barátok között beszélgettetek a választásokról?

- Szoktunk beszélgetni, konkrétan nem mondjuk ki egymás előtt, hogy kire szavazunk, de vannak viták.

- Most itt Borsod megyében, a 6. sz. választókerületben 19 egyéni jelöltre lehet szavazni, az országos pártlistán pedig 23 párt szerepel, utánanéztél, hogy kik a jelöltek?

- Igen, a főbb pártoknak elolvastam a programját, fiatal létemre sokat foglalkozom ezzel, érdekel a politika. Utánanéztem az úgymond kamupártoknak is, megnéztem, hogy mit tálalnak. A döntésnél inkább az egyéni szimpátia volt a döntő, próbálok a szívemre hallgatni, de nyilván nem csak magunkra kell ilyenkor gondolni, hanem mindenkire - zárta gondolatait Norman.

Pozitív élmény volt

Csapkovics Roxána is először szavazott, a Hunyadi iskolában adta le voksait.

- Nagyon vártam már ezt a napot, sokat beszélgettünk otthon a választásokról - mondta Roxi -, de nem csak otthon, hiszen az iskolában történelemórákon is szokott szó esni róla, a választási rendszerről pedig társadalomismeret órán beszélgettünk. Úgy gondolom, tájékozottan jöttem ide, alaposan átbeszéltünk mindent, úgy érzem, anyáék által hiteles forrásokat kaptam, utánanéztünk a dolgoknak. A döntésemkor azt is figyelembe vettem, hogy mennyire érzem magamhoz közel állónak a pártokat, jelölteket, és az is fontos volt, hogy melyik párt az, amelyik nem akarja rám erőltetni, hogy rá szavazzak.

- Fontos ez a nap? Rendszeres szavazó leszel?

- Pozitív élményként éltem meg a szavazást, főleg, hogy ajándékot is kaptunk. Fontosnak tartom, hogy szavazhattam és szavaztam is, mert Magyarországon szeretnék majd maradni és ezért sem mindegy, hogy ki lesz a miniszterelnökünk, és milyen pártok lesznek a parlamentben - mondta Roxána.

Fodor Petra