Berta néni, a 102 éves szavazó

kr mozgourna 2
Berta néni szavaz.

A mozgásukban korlátozottak és akadályozottak a választás napján délután három óráig igényelhettek urnát, amit a szavazóköri szavazatszámláló bizottság tagjai vittek házhoz, így aki egészségügyi okok miatt nem tudott elmenni a szavazókörbe, az otthonában adhatta le törvényesen a voksát.

Tiszaújvárosban április 6-án 16 óráig előzetesen 47 mozgóurna iránti kérelem érkezett a választási irodához. A választás napján a szavazókörökbe további 15-20. (Ezeket nem összesítik. - A szerk.)

A 12. számú szavazókörből négyen is igényeltek mozgóurnát, korábban ennyit még soha - tudtuk meg ottjártunkkor a szavazókör elnökétől, Sándorné Szabó Katalintól.

- Ilyen helyzetben az a gyakorlat, hogy két bizottsági tagunk elindul az urnát igénylőhöz a megadott címre, ott odaadják a szavazólapokat, ha kell elmagyarázzák, hogy mit, hogyan kell csinálni, majd a szavazás titkosságát nem megsértve kimennek az alkalmi szavazó helyiségből, addig, amíg a választópolgár beikszeli az általa választott párt vagy képviselő nevét.

Csorvási Lászlóné, Margit néni és férje most szavazott először otthonában.

- Eddig el tudtunk menni a szavazókörbe, de most már kicsit nehezebben mozgunk, így igényeltük, hogy itthon szavazhassunk, az uram is, meg én is. Fontosnak tartottuk, hogy szavazzunk, hiszen a mi véleményünk is számít. Tavaly még a kiskertben voltunk, onnan mentünk szavazni, idén már sajnos nem - mondja Csorvási Lászlóné, aki választásra jogosultsága óta először élt ezzel e lehetőséggel.

Nem mindennapi helyszínre kísérjük a szavazókör tagjait, egy újabb mozgóurnát igénylő szavazóhoz, Balla Dezsőnéhez, aki ősszel tölti be a 103. életévét. Berta néni fiatalos szellemmel, jó humorral fogad minket és a két hivatalos személyt.

- Fontos volt, hogy szavazhassak, mindig is szavaztam, de most a járás már nehezen megy 102 évesen, így itthon sikerült leszavaznom.103 éves leszek ősszel, sokat megéltem, sokat láttam, tapasztaltam a világból, ezért is fontos, hogy most is beleszólhassak 100 év fölött hazánk sorsába, hogy Magyarország magyar ország legyen. Nem gondoltam, hogy én ezt még meg fogom élni - válaszol kérdésünkre Berta néni, aztán magára hagyjuk a szobában, hogy ikszeljen, majd újra beszédbe elegyedünk.

- Figyelem, hogy mi történik az országban, tévét szoktam nézni, meg keresztrejtvényt fejtek, kézimunkázom - mutat a falakon lévő keretezett gobleinekre. - Kárpátaljáról jöttünk ide ’56-ban, tanító voltam sokáig egy mátrai kis faluban, számtant és magyart is tanítottam, szerettem. Most pedig itt élek a lányomékkal Tiszaújvárosban. Berta néni igazi kuriózum újságírói szemmel, de nem csak ő, hanem a családja is, hiszen náluk négy generáció szavazott vasárnap.

- A dédi, én, mint nagymama, az unokáim és a dédunokák is voksoltak - mondja Horváth Sándorné, Berta néni lánya. - A legfiatalabb unokám is 24 éves, de még őt sem kellett kapacitálni arra, hogy menjen el szavazni, úgy láttam, őt is érdekli a dolog. Azt gondolom ez jó, és fontos, talán valamit bele tudunk szólni az ország életébe, végül is azt mondják egy szavazat is számít.

Berta Judit