A mi zenészeink

kr r35
Heten vannak, mint a gonoszok, vagy a szentek.

A tavalyi Triatlon Nagyhéten még Alexa Country Band néven léptek fel a tiszaújvárosi country zenészek, idén több új taggal kibővülve, új névvel, de a régi dallamvilággal és lendülettel állt színpadra a Route 35 Country Band. Egy másik helyi formáció, az Eötvös Akusztik is lehetőséget kapott, köztük sok, zenélni szerető, tehetséges tiszaújvárosi fiatallal.

- A Sportfesztiválon léptünk fel nemrégiben, ott debütáltunk az új csapattal - mondja a Route énekesnője, Kovács Ilona, Lonci. - Rengeteg a felkérés határon innen és túl, hívnak minket fesztiválokra, megyünk egy balatoni turnéra is az idén, szóval nem panaszkodhatunk, és élvezzük nagyon.

- Alexa Sándor kilépett a zenekarból tavaly novemberben, ezért új nevet kellett keresnünk, és egy szólógitárost is, aki Balaton Endre lett. Új taggal is bővültünk, dr. Nagy Géza sebész főorvossal, így heten vagyunk, mint a gonoszok, vagy a szentek - veszi át a szót Orliczki Frici. - Géza steel gitáron játszik, ami különleges, ritka hangszer, meghatározó hangszere a countrynak. A stílusunk maradt, de ez a gitár megváltoztatta a hangzást, még countrysabb a muzsikánk.

- Ez egy alaphangszer, nagyon jól passzol ehhez a zenéhez. Idehaza ritka, az USA-ban mindennapos a műfajban. Talán 15-20 ilyen hangszer van itthon, és aki próbál rajta játszani. Én is kintről szereztem be. Körülbelül negyedórán át hangolom, 12 húros, 24 hangolási lehetőséggel, vannak pedálok, külön mindent hangolni kell - mondja Géza, aki korábban egy miskolci country csapatban játszott.

A Route 35 másik főnyereménye Balaton Endre, aki Alexa Sanyi helyét vette át a csapatban.

- Irgalmatlan nehéz volt egy olyan kvalitású zenészt pótolni, mint Sanyi - mondja Endre. - Fel volt adva a lecke, de a zenekar nagyon sokat segített, kottákat, zenei anyagokat, mindent megadtak ahhoz, ami szükséges volt, hogy fel tudjam venni a fordulatszámot. Húsz éve nem játszottam zenekarban, de most jó helyen vagyok azt hiszem. Nagyon jól érzem magam.

Csupán két héttel a Tritalon Nagyhét előtt alakult meg az Eötvös Akusztik nevű formáció. Ennyi zenei múlttal a hátuk mögött is lehetőséget kaptak arra, hogy a nagyközönség előtt énekelhessenek. Az ennyi persze nem csak ennyi, hiszen a hattagú diákegyüttes mindegyik tagja szerepelt már színpadon és külön-külön is ismerhetik őket a helyi zenei életből.

- Az Eötvösből már sokan felléptünk, de nem ebben a formációban, a két lány, Ragályi Petra és Gondos Réka az énekeseink, mi fiúk pedig visszük a hangszereket - mondja Ferenczi Viktor dobos.

- Régóta ismerjük egymást, egyszer egy sulibálon összebarátkoztunk és elhatároztuk, ha lehet, akkor évente legalább egyszer zenélünk - csatlakozik a beszélgetéshez Struba Olivér. - Én korábban ritmusgitáron játszottam, most viszont basszusgitárosra volt szükség, hát megtanultam azon is játszani.

Kérdezem a fiatalokat barátságról, szerelemről, zenéről, mindenféle életérzésről, a kamaszos nevetgélés közben végül maradunk a zenénél.

- Leginkább mai slágereket énekelünk és javarészt angolul. A választás és a döntés közös, én egyébként popot és rockot hallgatok, ezeket szeretem - mondja Réka.

- Az Eötvös énektermében szoktunk próbálni, ez jó, mert tudjuk, sokaknak gondot okoz a próbahely. Mi bekérezkedtünk oda és elviselnek bennünket - veszi át a szót Viktor, amikor a felkészülésről kérdezem őket. - Nincs segítőnk, nincs mentorunk, csak mi vagyunk. Szeretünk zenélni mindannyian, szívből tesszük ezt.

berta