Okospad a szelfipontnál

kr okospad
Hamar népszerűvé vált a pad a fiatalok körében.

Tőlünk nyugatabbra, a fejlett országokban már nem ritkaság az okospad. A digitális eszközök térhódításával, ha nem is rohamosan, de terjed Magyarországon is a különleges köztéri bútor. Az intelligens darab fentről, a Naptól kapja az energiát, így kommunikál a felhasználókkal.

Ausztrália, Új-Zéland, Katar, Szaud-Arábia, USA, Kanada, csak néhány az „okospados” nemzetek közül, de Európában, tőlünk nyugatabbra, szinte már mindenhol üzemelnek okospadok. Horvátországban, Svédországban, vagy keletebbre Oroszországban és most már nálunk is. Az okospadot a Tisza Média Kft. telepíttette a Tiszaújváros szelfiponthoz, a szökőkút mellé. Ez az első olyan hely a városban, ahol az ingyen wifi elérhető bárki számára. Sőt! Ettől többet is tud ez a minimalista stílusú dizájnos utcabútor, ami színét, formáját tekintve is beleillik a környezetébe.

A padot a nem mindennapi utcabútor kizárólagos forgalmazója, a LUNAG Kft. telepítette - csupán 20 perc alatt. Nem vezetékeztek, sem föld alatt, sem levegőben, nem bontottak betont, térkövet, csak lerakták és beüzemelték. Fejlődik a világ.

- Mitől okos ez pad? - kérdeztem Szabó Gábort, a cég képviselőjét.

- Az okospad nevében benne van, hogy okos és az, hogy pad. Attól pad, hogy le lehet rá ülni, bár sokan azt gondolják, nem lehet ráülni, mert nagyon modern külsőt kölcsönöz neki a napelemekkel fedett borítás. Ez tulajdonképpen egy olyan közterületi bútor, ami számos funkcióval rendelkezik. A padba beépített akkumulátorok vannak, ezeket a napelem tölti fel, ami olyan energiaellátást biztosít, ami alkalmas arra, hogy a beépített USB porton, illetve vezeték nélkül is töltődjenek a tabletek, mobiltelefonok, akkumulátorok. Mindemellett egy számítógépet üzemeltet a pad, és ez az, ami számos funkciót ellátva nem mechanikus része a dolognak. Egy sim kártyával wifit sugároz, tehát a körzetében sík területen 35-40 méter távolságon belül maximális jellel lehet használni wifi hotspotként, mindemellett világít, tehát egy közterületi világítóeszköz is, hiszen amikor használják, akkor a választott színnel díszvilágításként is funkcionál. A padban lévő számítógép mindent rögzít, ezért a tulajdonos, az üzembentartó mindenről tájékozódhat, hogy hogyan használják. Méri például a külső hőmérsékletet, a levegő páratartalmát és a károsanyag kibocsátást. Látható egy számítógépes felületen az, hogy mikor hányan használják, hányan töltenek, milyen módon, hány wifi felhasználó van. A felület programozható, tehát aki rácsatlakozik a padra, az azt az üzenetet látja, amit a tulajdonos, üzembentartó beállít. Attól igazán okos, hogy kommunikál.

- Egyszerre hányan tudják kihasználni a szolgáltatásait, van limit?

- Nincs limitálva, maga a sim kártya, a net szolgáltatás nagyon erős, akár filmeket letölteni is lehet, korlátlan a mobil internet és nincs korlátozva a felhasználók száma, persze lehet, hiszen van ilyen funkció is. Ha az önkormányzat azt mondja, hogy egy felhasználó maximum 100-200 megabájtot forgalmazzon, mondjuk, ha korlátlan a net, akkor nincs értelme, mint ebben az esetben is.

- Hogyan tudunk tölteni?

- Kétféle módon. Két USB port van, az egyik hagyományos méretű egy amperes, a másik másfél amperes teljesítményű, ezekhez kábelek szükségesek, de a pad másik felén található felület, ami egy kis fekete téglalap, ide kell elhelyezni az erre alkalmas mobiltelefont - amiből már egyre több van - és vezeték nélkül ugyanolyan időtartamban tölt, mint otthon.

- Telepítettek már jó néhányat ez elmúlt egy évben, mi a tapasztalat, mire használják leginkább?

- Két fő vonal van. Az egyik egy közösségépítő jelleg, hiszen az önkormányzatok, cégek, közösségek olyan helyre telepítik, ahol valamiért sokan gyülekeznek, mint például itt is, a szökőkútnál. Van, hogy fitness parkba teszik, ahol sportolnak, megpihennek, gyülekeznek a pad körül, és hangsúlyozom nem azért, mert internetfüggők, hanem azért, mert egész egyszerűen meg van bennük az a vagányság az a modern üzenet, ami manapság feltűnést kelt. A másik a marketing funkció, hiszen a pad üzenetet küld, zöldenergiát használ, mindenféle vezeték kiépítése, rombolás nélkül bárhová el lehet helyezni egy ilyen padot. A közvetlen marketing üzenet pedig a programozhatóság, például ha valaki megszólítja ezt a padot azzal, hogy rácsatlakozik a netre, akkor ott egy üzenetet lát. Lehet ez általános információ, amit az önkormányzat akar eljuttatni a lakosoknak, vagy egy rendezvényről információ.

- Hőség, fagy, erejükkel nem bíró vandálok. Strapabíró az okospad?

- Nagyon strapabíró, vandálbiztos, vízálló padról beszélünk. Vihar esetén - amit érzékel a beépített szenzoroknak köszönhetően - automatikusan leállítja magát, természetesen villámvédelemmel is ellátott ez a pad. Van benne egy hőmérsékletszabályzó, és ha felmelegszik a napelem, ezt nem fogjuk érzékelni, mert a számítógép kontrollálja a ventillációját. A pad az úgy néz ki, hogy vandálbiztos plexilemez a teteje, alatta vannak a napelemek, az alatt pedig végig ventillátorok, ezeket szabályozza a számítógép, egy kellemes 35 fokra, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb nyári forróságban is rá lehet ülni, télen és ősszel pedig a hidegben is kellemes, langyos felületű az pad.

- Honnan származik a találmány?

- Ez egy horvát találmány. Egy 21 éves fiú kigondolt valami nagyot, nem volt pénze hozzá, de a horvát államtól kapott egy innovációs kezdőtőkét, amivel prototípusokat fejlesztett. Először a tengerparton elhelyezett néhány példányt, aztán a céget felfejlesztették, ebbe szálltak be különböző országok forgalmazói, - köztük mi is - sok új ötlettel, finomítással, mi például a világítást javasoltuk, így került be a padokba. Azóta eltelt két év, a fiú 23 éves, a többit el lehet képzelni.

berta