Szín és árnyék a vásznakon

kr kiallitasA Kaffka Margit szülőházát ábrázoló festményt a könyvtárnak ajándékozta a művész.

Szín és árnyék címmel festményekből nyílt tárlat a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Lendvay Zoltán festőművész Erdélyből érkezett és 50 képet hozott magával a tiszaújvárosi közönségnek.

Bár a kiállításnak a könyvtár ad otthont június 23-ig, szervezője a Kaffka Margit Nyugdíjas Pedagógus Klub. A kiállítást zenével, verssel nyitotta meg a Szivárvány Kisegyüttes, majd a nagykárolyi Kaffka Margit Művelődési Társaság elnöke, Sróth Ödön szólt néhány dicsérő szót a művészről.

- Lendvay Zoltán képes mindig megújulni ebben a szűk látókörű, provinciális világban - mondta. - Az ember ismétli magát, van, hogy a művészet is unottá válik. Ő azonban ezen a rögös úton képes időről-időre újjászületni. Folyamatosan részt vesz alkotótáborokban, több mint harminc csoportos és közel húsz önálló kiállítása volt eddig. Ez azért fontos, mert az alkotót felemeli, motiválja, ha érdeklődnek a művészete iránt.

- Nekem nagyon tetszenek a képek - mondta Csikai Barnabásné. - Néhányat el is tudnék képzelni az otthonomban. Megmondom őszintén egyet már ki is néztem, amelyiket meg szeretném vásárolni. Most lesz a 65. születésnapom és szeretném meglepni magam egy Lendvay-festménnyel.

Az erdélyi Nagykárolyban élő Lendvay Zoltán Szatmárnémetiben, a képzőművészeti líceumban tanult. Tanulmányait azonban családi tragédia miatt nem tudta befejezni, így saját magát képezte.

- Tudtam, hogy a festészettel akarok foglalkozni. A művészetnek ebben az ágában tudok teljesen kiteljesedni - nyilatkozta a festő.- Bár leginkább tájképeket festek, mégis mindegyikben benne vannak az emlékeim, érzelmeim. Ilyen a kedvenc képem is, ami ugyan nem egy tájkép, hanem egy önarckép a kutyámmal. Nagyon közel állt hozzám ez a kutya, ezért döntöttem úgy, hogy vászonra viszem.

Ma már saját műhelyében születnek a képek, de nem volt ez mindig így.

- Kezdetben egy Daciaval jártam a környéket. Kilométereket mentem, hogy megtaláljam a festéshez megfelelő helyszínt. A Dacia csomagtartójára kiterítettem a vásznat és így készültek az első képek - tette hozzá a művész.

Az alkotó Kaffka Margit szülőházát ábrázoló képét felajánlotta a Hamvas Béla Városi Könyvtárnak.

ema

sulykorlatozas

NEPSZ2016

ADOBEV

50jubil

kozterkam

Kormányablak

Tiszaújvárosi Járási Hivatal Kormányablak
(Tiszaújváros, Bethlen G. út 7.)

Ügyfélfogadás:

  •     Hétfő: 07:00 – 17:00
  •     Kedd: 08:00 – 18:00
  •     Szerda: 08:00 – 18.00
  •     Csütörtök: 08:00 – 18:00
  •     Péntek: 08:00 – 18:00

Telefonszámok:

Járási titkárság: 49/795-224
Információ: 49/795-244
Kormányablak: 49/795-242

pdfKözlemény - EKOP-1.2.26

mecenaslogo
tkronika280

48eves

KEFLOGO

its

mmsz

 

Copyright © 2015. Tiszaújváros Város Önkormányzata