Aszfalt kontra térkő

kr terkoA térkő tartós, ellenálló, esztétikus burkolat.

A városépítések során elődeink előszeretettel használták járdán és utakon az aszfaltot, mivel könnyen elérhető volt az akkor korszerű építési anyag. Manapság azonban a térkő (amit sokan tévesen díszkőnek neveznek) hódít teret. Miért? – kérdeztük Vismeg Monikát, az önkormányzat Pénzügyi, Fejlesztési és Városüzemeltetési Osztályának osztályvezető-helyettesétől.

- Az új távközlési szolgáltatások megjelenésével, illetve a közműszolgáltatók fejlesztései révén egyre több föld alatti kivitelezés, vezetékfektetés történt, történik - mondta Vismeg Monika - melyek nyomán az aszfaltozott felületek helyreállítása már nem végezhető el tökéletesen. A helyreállítások mentén a több tíz éve kivitelezett utak és járdák repedezetté váltak, megsüllyedtek, kikátyúsodtak. Ezeknek a felületeknek a karbantartása foltokban kátyúzással lehetséges, vagy a költségigényesebb, teljes felületen történő kopóréteg ráterítéssel. Éppen ezért a járdákat teljes felületű felújítás esetén a korszerűbb és könnyebben fenntartható térkő burkolattal látjuk el.

- Melyek a térkő előnyei?

- Egy közműberuházás, vagy hibaelhárítás miatt felbontott térköves járdát könnyen és roncsolásmentesen vissza lehet állítani az eredeti állapotba, felületi eltérések nélkül, mérettől függően viszonylag rövid idő alatt. Jó példa erre a Tisza ABC előtt a távhőrekonstrukció miatt felbontott, majd helyreállított burkolat. Ezt az aszfaltozott felületen kivágással, emulziós felületkezeléssel és aszfaltbedolgozással lehet megvalósítani, amely akár napokat is igénybe vehet, mert nem mindig van aszfalt, illetve a kész felület esetenként vagy kiemelkedik, vagy megsüllyed a meglévőhöz képest. További előny, hogy a térkő felületkezelt burkolat, ellenáll az időjárásnak, melegnek, fagynak. A térkövek fugái képesek a különböző halmazállapotú csapadékot elvezetni az alépítményen keresztül a talajba. A térkövek ráadásul különböző vastagságban készülnek, ezért a beépítést követő igénybevétel, teherbírás figyelembe vételével választhatjuk ki a kívánt méretet. Nagyfokú tartósság jellemzi a térkövet, megtartja csúszásmentességét, nem keletkeznek a felületen barázdák, nem deformálódik. Mindemellett a térkövek színvilágukkal és váltakozó méretükkel sokkal ízlésesebb, különlegesebb felületeket eredményeznek.

- Akkor térkövezünk tovább, rendületlenül?

- A föld alatti vezetékhálózatok száma nem csökken, inkább növekszik, szükséges a meglévőek karbantartása is, nem beszélve a hibaelhárításról, ezért a járdák, parkolók beálló felületeit térkővel valósítjuk meg a jövőben is.

F.L.

sulykorlatozas

NEPSZ2016

ADOBEV

50jubil

kozterkam

Kormányablak

Tiszaújvárosi Járási Hivatal Kormányablak
(Tiszaújváros, Bethlen G. út 7.)

Ügyfélfogadás:

  •     Hétfő: 07:00 – 17:00
  •     Kedd: 08:00 – 18:00
  •     Szerda: 08:00 – 18.00
  •     Csütörtök: 08:00 – 18:00
  •     Péntek: 08:00 – 18:00

Telefonszámok:

Járási titkárság: 49/795-224
Információ: 49/795-244
Kormányablak: 49/795-242

pdfKözlemény - EKOP-1.2.26

mecenaslogo
tkronika280

48eves

KEFLOGO

its

mmsz

 

Copyright © 2015. Tiszaújváros Város Önkormányzata