Jutalom a legjobbaknak

kr mecenas

Az általános- és középiskolás diákok már megkapták félévi bizonyítványukat, a legjobb tiszaújvárosi diákokat pedig a Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány díjazta, személyenként 30 ezer forintos ösztöndíjjal.

Az ösztöndíjosztó ünnepségek sorát a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kezdte. A díjazottak az aulában sorakoztak fel.

- Hatodikos vagyok és már ötödik osztályban a tanév végén is én kaptam az ösztöndíjat - mondta Szarka Dániel István. - Jólesik, hogy én kapom, ezt a legjobb tanulmányi eredményt elérő diák kapja az osztályban. A kedvenc tantárgyam egyébként a történelem.

Jól tanul, emellett sportol és hangszeren is játszik Elek Petra, aki szintén nem először kapta meg az alapítvány ösztöndíját.

- Tavaly mindkétszer én kaptam az ösztöndíjat - mondta Petra -, nagyon örülök neki most is. Szerintem nincs olyan vészesen sok elfoglaltságom, bár a tanulás mellett még úszok és hangszeren is játszok.

- Amiért most itt álltok, az nem egy pillanat műve - mondta köszöntőjében Dr. Fülöp György alpolgármester -, hanem hosszú hónapok nehéz munkájának a gyümölcse, a tanulási folyamat eredménye. Én mindenkit arra biztatok, hogy tanuljon. Tudom, hogy ez nehéz és gyerekkoromban én sem szerettem, amikor ezt mondogatták, de utólag azt kell mondjam, hogy a felnőttek bölcsek. Bölcsek a tanáraitok, szüleitek, amikor ezt mondják, mert valóban szükség van arra, hogy tanuljunk. Mert ahhoz, hogy boldog felnőttkorotok legyen, ahhoz, hogy a vágyaitokat meg tudjátok valósítani, ahhoz keményen és kitartóan tanulni kell. Én azt tanácsolom, hogy miután átvettétek az oklevelet, köszönjétek meg tanáraitoknak ezt a sikert, és ha hazamentek, köszönjétek meg a szüleiteknek is, hiszen ők is kellettek ahhoz, hogy sikeresek legyetek - tette hozzá az alpolgármester.

A folytatásban előbb a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola, majd a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola legjobbjait díjazták.

- Sokat tanulok - mondta Mérkőy Luca, a katolikus iskola egyik ösztöndíjasa - ezen kívül versenyekre is el szoktam járni, főképp irodalom és nyelvtan versenyekre.

- A tanulókat az osztályfőnökök terjesztik fel - mondta Makrai Marianna, a Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány kuratóriumának elnöke -, majd a nevelőtestület és a kuratórium hagyja jóvá a névsort. Most 92 diák kap ösztöndíjat, fejenként 30 ezer forintot, így 2.760 ezer forintot osztunk ma ki. Azt gondolom, hogy van presztízse az ösztöndíjnak, sokan vannak, akik nem először kapják meg. Nagyon felemelő érzés kiosztani az okleveleket, nagyon örülök annak, hogy Tiszaújvárosban van egy ilyen lehetőség, hogy ily módon ösztönözhetjük a diákokat a jobb és jobb eredmények elérésére.

A sort a középiskolák zárták, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium legjobb tiszaújvárosi tanulói és a Szerencsi SzC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kiemelkedően teljesítő diákjai is fejenként 30 ezer forintot kaptak.

- Nekem ez a harmadik alkalom - mondta az eötvösös Csató Lilla -, másfél éve tanulok ebben az iskolában, szóval azóta mindhárom félévben én kaptam az ösztöndíjat. Nagyon örülök a díjnak, őszintén, most nem is számítottam rá.

Fodor Petra