Világbajnok joghallgatók

kr bazsogaborUjjong a győztes csapat. A kép bal oldalán Bazsó Gábor.

A joghallgatók tekintélyes Jessup nemzetközi versenyében első helyezést ért el április 6-án a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) joghallgatóinak csapata, melynek tagja volt a tiszaújvárosi Bazsó Gábor is.

Az 1960 óta minden évben Washingtonban megrendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny a nemzetközi jogot hallgató diákok számára a világ legnagyobb múltú és legnagyobb szabású nemzetközi megmérettetése.

A 20. század amerikai diplomatájáról és jogászáról, Philip C. Jessupról elnevezett versenyben a diákoknak nemzetközi bíróság előtt zajló per szimulációja során kell perbeszédet mondaniuk, mind a felperesi, mind az alperesi oldalon. Előtte kutatómunkáról számolnak be, beadványokat terjesztenek elő, írásbeli és szóbeli vázlatot készítenek a perbeszédekről, emlékeztetőket írnak. Tehát írásban és szóban is megméretik magukat, a végeredmény pedig a képzeletbeli per több szakaszában végzett munka eredménye. Az egyetemisták teljesítményét tekintélyes jogászokból álló bizottság bírálja el.

A szombaton véget ért versenyben a magyar egyetemisták száz ország több mint 680 egyetemének diákjai között voltak a legjobbak, olyan tekintélyes egyetemek hallgatóit utasítva maguk mögé, mint az amerikai Yale és Berkeley, vagy a londoni King’s College. A döntőben a Columbia Egyetem hallgatóival versenyezett az ELTE csapata. A világkupa mellett a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium egykori diákja, Bazsó Gábor elnyerte a legjobb szónoknak járó Best Oralis díjat is.