Nyakunkon a beiratkozás

kr beiratkozasMaximum 27 fő vehető fel egy osztályba.

Tiszaújvárosban mind a négy általános iskolában április 11-én és 12-én lehet beíratni a leendő első osztályosokat.

A gyermek abban az esetben tanköteles, ha az adott évben augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. Azonban szakértői bizottság javasolhatja, hogy további egy évig még óvodai nevelésben részesüljön. Ha a gyermek tanköteles korba lép a szülőnek kötelessége beíratni lakóhelye szerinti vagy a választott iskolába, akkor is, ha marad még egy évig óvodában.

Abban az esetben, ha a szakértői vizsgálat eredménye szerint a gyermek szeptemberben megkezdheti az iskolát, megkezdődik a hajsza, a dilemma, hogy hová is járjon majd. Minden iskolában hetek óta tartanak foglalkozásokat óvodásoknak, tájékoztatást szülőknek, ezzel is segítve a választást az iskolák, a tanító nénik vagy az emelt szintű oktatások között. A nagycsoportos gyerekek szülei között is egyre gyakoribb a téma, hogy ki hová íratja majd szeme fényét. Nehéz a döntés, az iskolák vonzóbbnál vonzóbb lehetőségeket kínálnak. A Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola három osztályt szeretne indítani a 2019/2020-as tanévben.

- Hat évvel ezelőtt indítottuk először az emelt szintű angolos osztályunkat - nyilatkozta lapunknak Hok Csaba, a Hunyadi iskola intézményvezetője. - Minden évben nagyon népszerű az iskolánkban ez a képzés, így azt gondolom, hogy most a leendő elsősök között is nagy sikere lesz. Az emelt szintű angolos osztályban csoportbontásban tanulják az angolt már az első osztálytól. Ezen kívül szeretnénk indítani egy általános tantervű osztályt, ahol a választható órakeret terhére heti egy órában drámát és táncot tanulnának a gyerekek. Illetve van még egy kidolgozott programunk, szintén az általános tantervre vonatkozóan, ahol hasonlóan, mint a tánc és drámánál, itt is a választható órakeret terhére emelt óraszámú informatikaoktatás kerülne az órarendbe.

Törvény írja elő, hogy bármilyen tantervű osztályt indít is az iskola, a maximálisan felvehető létszám 27 fő lehet. Így van ez a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskolában is. Ők is úgy tervezik, hogy három osztállyal indulnak szeptemberben.

- Egy emelt óraszámú matematika, egy emelt óraszámú informatika és egy általános tantervű osztály indítását tervezzük - tájékoztatta a szülőket Farkas Tivadarné, a Széchenyi iskola intézményvezetője. - Az elmúlt években többször előfordult, hogy egy-egy osztályba többen jelentkeztek, mint amennyit fel tudunk venni, ebben az esetben a felvételről sorsolással döntünk. A két állami fenntartású általános iskolába körzetek szerint lehet jelentkezni. Ez azt jelenti, hogy Tiszaújváros teljes területe két beiratkozási körzetre van osztva, tehát ha a Széchenyi vagy a Hunyadi iskolába íratja a szülő a gyereket, figyelembe kell venni a lakcímet is, ha általános tantervű képzésen gondolkodik a szülő. Abban az esetben, ha bármilyen emelt szintű képzést szeretne gyermekének biztosítani, úgy a lakcímet nem kell figyelembe venni.

Az egyházi iskolákba ebből a szempontból könnyebb a bejutás, hiszen bármilyen lakcímmel rendelkezik, jelentkezhet az iskolákba. A Kazinczy Ferenc Református Általános Iskolában az előző évekhez hasonlóan két osztályt indítanak.

- Egy magyar-angol két tanítási nyelvű tagozatos osztályt, ahol már bizonyos tantárgyakat első osztálytól kezdve angolul tanulnak a gyerekek - tudtuk meg Makkainé Chmara Mariannától, az iskola igazgatójától. - Emellett indítunk egy általános tantervű osztályt is.

A Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola sem változtat az előző évekhez képest, két osztály indítását tervezik, egy emelt szintű angol, valamint egy olyan osztályt, ahol emelt szinten tanulják a vizuális kultúra tantárgyat.

- Tapasztalataink szerint a szülők figyelembe veszik, hogy a gyereknek mi a véleménye, az alapján választanak, hogy melyik iskola tetszik nekik - mondta Gál Benjáminné igazgató. - A délutáni, óvodásoknak tartott foglalkozásokra, bár sokan eljöttek, de szó szerint csak kóstolgattak. Sokan végigjárják az iskolákat, tájékozódnak, majd a beiratkozáskor más-más szempontot vesznek figyelembe. A szülőknek fontos, hogy olyan képzést válasszanak a gyereküknek, amivel majd a nagybetűs életbe kilépve könnyebben boldogulnak. Szerintem ilyen szempontból mindenképpen fontos az idegen nyelv tanulása.

ema