Határtalanul Tiszaújvárosban

kr rimaszombat 1A 750 éves Tiszaszederkény emlékkövénél.

A határon innen és túl élő magyarok kapcsolatát erősíti a közel tíz éve működő Határtalanul! program. Ennek a pályázatnak köszönhetően látogattak el Magyarországra a szlovákiai Rimaszombat városából a Tompa Mihály Református Gimnázium tanulói.

Testvérvárosunk diákjai Miskolc, Sárospatak és Tokaj nevezetességeit nézték meg, illetve Tiszaújvárosban is eltöltöttek egy napot. Pénteken egész napos program várta a csoportot. A diákokat és kísérőiket a Polgármesteri Hivatalban fogadták, ahol köszöntötték őket, és megnézték a városunkról készült filmet is, majd elsétáltak a református templomba. A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban tett látogatás során ismerkedtek a helyi középiskolásokkal, az épülettel. Ebéd után gyárlátogatáson vettek részt a Jabil Circuit Magyarország Kft-nél, ahol Cservenné Boros Andrea, a Jabil humán erőforrás osztályának vezetője fogadta a vendégeket.

- Örömmel fogadtuk a rimaszombati gimnazistákat a Jabilben - mondta Andrea.- Noha évente több mint 400 diák ismerheti meg a vállalatunkat a gyárlátogatásokon, ez az alkalom különleges volt abból a szempontból, hogy testvérvárosunkban élő fiatalokat láthattunk vendégül, akik a helyi ipar működésébe is betekinthettek.

A gyárban tett látogatás után a helyi sportolási lehetőségek egy szeletével ismerkedtek meg a fiatalok, a Sportcentrum pályáit, uszodáját nézték meg. Majd buszra szálltak és a program Tiszaszederkényben a „Villa Scederkyn” Tájházban folytatódott. Szederkény főterén megkoszorúzták a Lorántffy Zsuzsanna szobrát. A mozgalmas napot pedig a tiszaszederkényi református templom bemutatása zárta.

- Én még soha nem jártam Tiszaújvárosban - mesélte Misorák Róbert, a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium tanulója. - Nagyon tetszett minden, amit egész nap láttam, de talán két dolgot emelnék ki. Az egyik legérdekesebb a Jabil volt. Megnézhettük, hogyan készítik a led égőket, led lámpákat. A másik pedig, hogy most tudtam meg, hogy Rimaszombat és Tiszaújváros között testvérvárosi kapcsolat van.

- Pedagógusként azt gondolom, hogy a két város közötti jó kapcsolatot még inkább ki kellene használni - vette át a szót Ádám Lilla, a csoport egyik kísérőtanára. - Én is most ismerkedtem meg Tiszaújvárossal, és nagyon sok lehetőséget látok benne. Személy szerint egy testvériskolai kapcsolatot is el tudnék képzelni a helyi gimnáziummal, ami mindenképpen hasznos lenne mindkét iskola számára. Viszont, ha kicsit kitágítom a kört, és az iskolákon kívül egyéb lehetőségeket is nézek, nagyon fontos a két város közötti megfelelő együttműködés. Bár, mint minden országnak és városnak, így természetesen Rimaszombatnak is az a célja, hogy megtartsa a fiataljait, esélyt tudjon adni nekik arra, hogy hazájukban tudjanak élni, dolgozni. Viszont ehhez arra is szükség van, hogy minél többet tapasztaljanak, akár országhatáron kívül is. Lehetőséget kapjanak arra, hogy kinyílhasson a világ előttük, kapcsolatok, ismeretségek alakulhatnak ki, barátságok szövődhetnek, amik későbbi életüket pozitív irányba befolyásolhatják.

Ema