Tranzit út helyett elkerülő utat akarnak

kr tuntetes joA monstrumok zajt, port és károkat okoznak. Fotó: Tóth Zsófia

Egy éven belül másodszor vonultak utcára a sajószögediek, akik a falun átmenő kamionok ellen tiltakoznak. Naponta több száz teherautó halad át Sajószögeden, emiatt a településen nagy a zaj, a por, és repedeznek a házfalak. Múlt péntekre újabb tüntetést szerveztek, felhívva a figyelmet problémájukra.

A 20 tonnánál nagyobb teherautókat korábban már kitiltották, ám hiába, ha a közútkezelő új és újabb áthaladási engedélyt ad ki a kamionoknak. Az ott élők nem tranzit-, hanem elkerülő utat akarnak, kizárva a településről a balesetveszélyes monstrumokat.

- Hajnali 5-kor már dübörögnek a kamionok, mindent hallani, azt is, ahogy rámennek a csatornafedélre. Hangosak, hatalmasak, és sokszor gyorsabban is mennek, mint ahogy azt a KRESZ megengedné. Én itt lakom szemben, a házam fala mindenütt megrepedezett, de nem csak nekem, másnak is itt a főutcán. Nagy a zaj, és nagy a por, ez mind a kamionok miatt van - mondja Kakukk Lajosné.

A reggeli csúcsban 8 és 9 óra között álltak ki az út szélére a tüntetők. Hangos füttyszóval fogadták a kamionokat, miközben a tiltakozó táblájukat mutatták a sofőröknek. Az arra járó és autózó szimpatizánsok hangos dudaszóval fejezték ki szolidaritásukat, mások integettek a tüntetőknek egyetértésüket kifejezve. A transzparensek mellett térképet is lobogtattak a tüntetők, amin a megoldást jelentő elkerülő utat rajzolták be.

Apróbb sikereket már elértek az elmúlt években, ám ez még mindig nem megoldás a problémájukra. Lassan, tyúklépésben haladnak előre, úgy érzik, mintha nem hallanák meg őket.

- 2015 őszétől a tranzitkamionokat kitiltották, Tokajban lezárták a tranzit utat a lengyel, román, ukrán és szlovák kamionok mind itt jöttek, személy szerint én voltam az, akinek ezt sikerült elérni, ebben a Magyar Közútkezelő Miskolci Igazgatósága partner volt - mondja Papp Katalin, aki nagycsécsi lakosként állt a tüntetőkhöz. - Azóta viszont nagyon sok egyedi engedélyt adtak ki és az épülő beruházások, útépítések miatt is egyre több nagy kamion idetéved. Nagy sebességgel mennek, nem foglalkoznak azzal, hogy itt emberek élnek, zaj és kosz van miattuk, szétrázzák a főutcán lévő házakat. Hiába traffipaxoznak a rendőrök, a kamionsofőrök telefonon adják át egymásnak az infót, szóval egyszerűen elviselhetetlen, ami itt van.

Mások arról beszélnek, hogy évtizedek óta húzódik ez a probléma, ám hiába az idő, a türelem, a harc, semmi változás. Terveik pedig vannak, megoldásra várnak. A tüntetők leveleznek a minisztériummal, az országgyűlési képviselőkkel, a falu vezetésével. Nyugalmat, csendet, biztonságot akarnak és egy elkerülő utat.

- Volt már itt forgalomszámlálás is, ami bebizonyította, hogy valóban nagyobb itt a forgalom, mint amit elbírna, ezt az illetékes minisztérium is levélben megerősítette - mondja Varga Viktor, a tüntetés szervezője. - A területi országgyűlési képviselők akkor ígéretet tettek arra, hogy találnak a problémánkra megoldást, ez tavaly augusztusban volt, erről van levelem is. A legfrissebb, ami azóta történt, a múlt héten, hogy a sajószögedi képviselő-testület határozatot hozott, hogy megbízzák a polgármestert, hogy kezdje el az elkerülő úttal kapcsolatos ügyintézést. Az elkerülő út egyesek szerint 15, mások szerint 30 éve benne van a helyi településrendezési tervben egy piros vonallal jelölve. Most végre valami elindult. Ez a terv sajnos egyelőre nem hagyta el a település határait, pedig először bele kell kerülnie a Borsod megyei rendezési tervbe, majd az országos településrendezési tervbe, majd jön a tervezési fázis, aztán forrást kell rá találni, szóval nem egy rövid folyamat az elkerülő út megvalósítása, de egyelőre az már pozitívum, hogy most elindult valami. Addig marad ez az állapot, hiszen sajnos folyamatosan 500-600 engedélyt kiadnak a kamionoknak, de addig sem adjuk fel a teherforgalom csökkentését.

berta