Lóra gyermek!

kr lovas 1Délelőtt és délután is lovagolnak a táborozók.

Három hete tart a nyári szünet, a Szederkényi Lovasudvar pedig már el is kezdte a táboroztatást. Az első hét már lement, a második turnusra mi is kilátogattunk. Megnéztük, hogyan boldogulnak a városi gyerekek falusi környezetben, mit és hogyan tanulnak a lovakról, az állattartásról.

A táborozó gyerekek tizenketten vannak. A kezdeti izgalom már nem látszik rajtuk, úgy jönnek-mennek a lovak között, mintha mindig, minden nap ezt csinálnák.

- Ezzel a gumikefével le kell törölni róluk a port, majd egy másik kefével szép fényesre simítjuk a szőrüket - mutatja Szentesi Anna a lovak tisztítóeszközeivel teli vödröt. - Tegnap megmosdattuk őket, mert már nagyon porosak voltak, meg a nagy melegben is jólesett nekik a hűvös fürdő.

A gyerekeknek is van lehetőségük a hűsölésre. Az udvaron felállított medencében csobbanhatnak a hőségben. De nem panaszkodnak a melegre, pedig tetőtől-talpig be vannak öltözve, mert a lovagláshoz így kell.

- A kobak és a gerincvédő a két legfontosabb, amire szüksége van a lovasnak - mutatja felszerelését Porkoláb Emma, aki nem most kezdte a lovaglást, volt már lovas táborban is. - A lovaglónadrág is nagyon fontos, ugyanis ha rövidnadrágban ráülünk a lóra, a nyereg kikezdi a bőrünket, ami akár égési sérüléseket is okozhat. Ujjatlan topban sem szabad lovagolni, vagy pólót, vagy lovas inget kell viselnünk, mert a napon leéghetünk, vagy ha leesünk a lóról, a hosszú ruházat jobban megvéd a horzsolásoktól.

A napközis táborban három felnőtt foglalkozik a gyerekekkel. A lovaglás mellett minden napra jutnak egyéb programok is.

- Ellátogattunk a bőrműveshez, ahol karkötőket készítettek a gyerekek - sorolja a programokat Nánási Ilona táborvezető. - Medencézés, vízibomba, lovas kocsizás Kesznyétenbe, és persze lovaglás minden nap, délelőtt és délután is. A szórakozás mellett azért munka is van. Az állatokról gondoskodni kell. A gyerekek itatják, etetik őket, tisztítják a patájukat, átkefélik a szőrüket, sőt nem okoz problémát az sem, hogy kesztyűt húzzanak és összeszedjék a trágyát a lovaglópályáról. Már szólni sem kell nekik, minden megy gördülékenyen.

A lovaglás egy nagyon hasznos és különösen a városi gyerekeknek nagyon érdekes elfoglaltság, ugyanakkor veszélyes is lehet. - Az első és legfontosabb, amit meg kell tanulniuk a gyerekeknek, hogy akármilyen kedvesek is a lovaink, egy kicsit mindig tartani kell tőlük - mondja Oláh Gabriella, aki szintén segít a táborban a gyerekek körüli teendőkben. - Meg kell tanulniuk, hogy bár jámbor, gyerekekhez szokott állatokról van szó, azért azt figyelembe kell venni, hogy nagy testű állatok, és akaratlanul is mozdulhatnak úgy, akár egy légy után kapva, hogy megsérül valaki.

A lovak és lovasaik most pihennek egy kicsit, legközelebb augusztus 12. és 16. között lesz szederkényi lovas táborozás.

ema