Ottalvós emlékest a Hunyadiban

kr mesesÉlő esti mese a Hunyadi iskolában

Második alkalommal rendeztek mesés éjszakát a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Most nem tankönyvekkel és tolltartóval érkeztek a gyerekek, hanem párnákkal, takarókkal, hálózsákokkal, mivel az egész estés programok után az iskolában aludták ki magukat.

A rendhagyó eseménnyel a nagy mesemondóra, Benedek Elekre emlékeztek. A programok este kezdődtek, először a budapesti Magyar Népmese Színház társulata a Többsincs királyfi című előadásával varázsolta el az iskola aulájában várakozó közel kétszáz pizsamás gyereket.

- Az előadás után mesevetélkedő következett, ami a Hétmérföldes csizmában Hetedhét országban címet kapta - mondta Czár Judit Bianka, az iskola pedagógusa, a mesés éjszaka egyik főszervezője. - A tantermek mesés birodalmakká változtak, ahol hét próbát kellett teljesíteni az alsó tagozatosoknak, amibe olyan játékokat, feladatokat válogattunk össze, amik felelevenítik a népi hagyományokat. Amíg a kicsik kukoricát morzsoltak vagy lencsét és babot válogattak, a felsősök sem maradtak feladat nélkül, népmesékből készítettek élőképeket. Az esti programokat a debreceni Szeredás Népzenei Együttes előadása zárta.

A közös táncolás után vacsora, majd közös mesélés következett, este tíz óra után pedig elcsendesedett az iskola, csak néhány suttogó gyerekhang hallatszott a takarók és párnák rengetegéből.

- Ez a legfontosabb, ezért érdemes ezt csinálni - mondta Pásztorné Csontos Márta, a Hunyadi iskola pedagógusa, a mesés éjszaka másik főszervezője. - Nagyon várták már a gyerekek, hiszen tavaly először volt alkalmunk arra, hogy együtt legyünk, együtt ünnepeljük Benedek Elek születésnapját. Ennél talán még fontosabb a mai este élménye, a közösségkovácsoló szerepe. A nagy mesemondóról tanórán is megemlékezhetünk, de úgy gondolom, egy ilyen program sokkal emlékezetesebb, mint az iskolapadban ülve hallgatni a tanár magyarázatát. A napokban az egyik elsősünk el is árulta, hogy ő azért várta az iskolát, hogy végre itt aludhasson.

ema