Újabb gyémánt a vegyipar koronaékszerén

kr poliol

2021-ben kezdi meg működését, és 200 embernek ad majd munkát a MOL tiszaújvárosi poliol komplexuma, melynek ünnepélyes alapkőletételét múlt pénteken tartották. Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló projekt a MOL eddigi legnagyobb organikus beruházása.

Az ünnepségen Varga Mihály miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, dr. Sami Pelkonen, a thyssenkrupp Industrial Solutions Vegyipari és Folyamattechnológiai üzletág vezérigazgatója, valamint Koncz Ferenc országgyűlési képviselő tette le a létesítmény alapkövét.

A MOL lesz az egyetlen olyan cég Magyarországon és az egész közép-kelet-európai régióban, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliéter poliolok (széles körben alkalmazott műanyag-alapanyagok) gyártásáig integrált értéklánccal rendelkezik. A várhatóan 2021-ben induló üzem a MOL történetének eddigi legnagyobb organikus beruházása, összesen 1,2 milliárd euróból valósul meg. A magyar kormány 131 millió euróval (társasági adókedvezménnyel és beruházási támogatással) segíti a projektet. A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

Kétszázezer tonna

- Ipartörténeti mérföldkőhöz érkeztünk - mondta ünnepi beszédében Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója -, azt ünnepeljük, hogy egy új, izgalmas német technológiát honosítunk meg itt Magyarországon, a borsodi régióban, Tiszaújvárosban. Közel húsz éve vagyok a MOL-ban, azóta itt megépült az Olefin 2-es, a HDPE 2-es üzem, megépítettünk egy erőművet, a butadién-, a szintetikus gumi üzemet. Az az érzésem, hogy az elmúlt húsz év azzal telt, hogy vagy alapkövet tettünk le, vagy átadtunk egy új üzemet. A mai nap egy valódi ünnep a MOL-csoport, a régió, az ország számára, hiszen a mai napon letesszük a MOL-csoport eddigi legnagyobb beruházásának alapkövét. Tiszaújváros, a mi kis koronaékszerünk ma egy újabb gyémántot kap, ez a gyémánt pedig a poliol. Poliolból készül a poliuretán, amit az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparon keresztül a textiliparig mindenhol használnak. Könnyebb, tisztább, egyszerűbb lesz az életünk tőle, éppen ezért nagyon jó piaca is van. Ma a globális piac becsült nagysága 8 millió tonna/év, az európai piacé pedig 1,5 millió tonna/év. A mi teljesítményünk 200.000 tonna lesz évente, ami azt jelenti, hogy az európai piac 13 százaléka itt készül Tiszaújvárosban. Már az építkezés maga is grandiózus, negyven hektár, azaz körülbelül 56 focipálya méretű területen épül a komplexum. Száz ipari berendezés érkezik Tiszaújvárosba vízi úton, a berendezések némelyike olyan óriási, hogy nem lehet közúton szállítani. Egy részük Európában, egy részük a Távol-Keleten készül, majd a Fekete-tenger partvidékén kihajózzák, aztán felhozzuk a Dunán, majd át a Tiszára és Tiszaújvárosba. Ennek érdekében egy kikötőt is kellett építenünk - mondta Hernádi Zsolt.

Évtizedes tapasztalattal

- Ez egy kiemelkedő történelmi projekt, mind Magyarország, mind Közép-Kelet Európa számára - mondta dr. Sami Pelkonen, a thyssenkrupp Industrial Solutions Vegyipari és Folyamattechnológiai üzletág vezérigazgatója. - A mai alapkőletétellel új fejezetet nyitunk, jelentős szerepet fogunk játszani az iparági fejlődésben. Célunk, hogy költség- és erőforráshatékonyan gyártsunk nyersanyagokat, ez az egyik legnagyobb kihívás. A thyssenkrupp-nál fontosnak tartjuk a fenntarhatóságot és a munkahelyteremtést. Büszkék vagyunk arra, hogy évtizedes tapasztalatunk van, több mint 2500 vegyipari üzemet terveztünk már világszerte.

Koncz Ferenc, térségünk országgyűlési képviselője beszédében a poliol-üzem jövőjéről is szólt.

- Egy ilyen erős cég, egy ekkora ipari komplexum nagyon különleges, egyedi lehetőséget tud biztosítani az oktatásban is - mondta - részben azzal, hogy egészen különleges képzettségű szakembereknek biztosít érvényesülési lehetőséget. Ez különösen fontos annak a térségnek, amely már oly sokszor bizonyította élni akarását és alkalmasságát. Ezért örülök ennek a beruházásnak, úgy is, mint magánember, és mint országgyűlési képviselő.

Erősödő gazdasági kapcsolatok

- Egy olyan beruházás kezdődik Tiszaújvárosban, amely léptékét tekintve a nagy világvállalatok magyarországi beruházásaihoz mérhetők - mondta Varga Mihály miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter. - Külön öröm számunkra, hogy ennek során tovább erősödnek azok a gazdasági kapcsolatok, melyek a német és magyar vállalatokat, gazdaságot összekötik. Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett az együttműködés erősítése mellett, annál is inkább, mert az európai gazdaság versenyképességének emelésében egyaránt érdekeltek vagyunk. Magyarország ebben a folyamatban jó partnere Németországnak, mivel hazánk igen gyors ütemben fejlődött az elmúlt években, így ez a régió nagymértékben hozzá tud járulni az európai gazdasági teljesítményhez. Az összesen 1,2 milliárd eurós beruházáshoz a magyar kormány jelentős támogatást biztosított, ennek jelentős részét, 93 millió eurót társasági adókedvezmény formájában kapja meg a vállalat.

Jelen és jövő

- A város jelene és jövője azon múlik, hogy hogyan működik az ipar, képes-e fejlődni - nyilatkozta Bráz György polgármester. - Most egy újabb óriási lépés történt, ez a beruházás több évtizedre meg fogja határozni a város jövőjét.

Az iparűzési adó csökkentése és a rendezési terv módosítása mind hozzájárultak ahhoz, hogy a MOL itt, Tiszaújvárosban valósítsa meg gigaprojektjét.

Fodor Petra