Igent mondtak a kihívásra

kr tetrisÉlménynek, látványnak sem utolsó. Mentősök a mozaikban. Fotó: Multicopter Hungary

Sorra jelennek meg fotók a közösségi oldalakon, melyeken különböző szakmák képviselői pakolják maguk köré azokat az eszközöket, melyekkel a mindennapokban dolgoznak. A tetris challenge-hez most a tiszaújvárosi mentősök is csatlakoztak.

Az első ilyen fotó még 1987-ben született, akkor egy gondnok mutatta meg a nagyvilágnak, hogy hogyan is néz ki a szerszámosládája tartalma, ha mindent szépen, tökéletes szögben rendez el. 2018 novemberében egy új-zélandi rendőrautóból pakolták ki a tartalmát, maga a tetris challenge azonban 2019. szeptember 1-jén kezdődött, ekkor egy zürichi rendőrautóból pakoltak ki a járőrök és posztjukban megjelölték, kiket hívnak ki, hogy csinálják utánuk a mutatványt. Azóta az egész világot bejárta már a kihívás, melyhez városunkban most a mentősök is csatlakoztak.

Az ötlet Szalóki Jánosé volt, aki évek óta készít gyönyörű légi felvételeket városunkról. A Multicopter Hungary néven található facebook-oldalon most a tiszaújvárosi mentősökről készült fotók a legnépszerűbbek.

- Több helyen láttam az interneten, hogy elkezdődött ez a kihívás - mondta Szalóki János -, gondoltam, hogy itt is el lehetne készíteni ezeket a fotókat, kérdezzük meg a helyi szerveket, hogy benne lennének-e egy ilyen fotózásban. Nem számítottam arra, hogy ennyire látványos lesz, és hogy ilyen gyorsan kipakolnak az autóból a mentősök. A felvételeket 6-7 méter magasból készítettem, szerintem jól sikerültek.

És nem csak János szerint.

- Elég sokszor láttuk már a felszerelésünket különböző aspektusból - mondta Molnár Gábor mentőtiszt -, de így együtt még nem. Jól sikerültek a fotók, a közösségi médiában elég sokan próbálkoztak már hasonlóval. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen az emberek így látják, hogy milyen eszközökkel dolgozunk és milyen a felszerelésünk.

Kipakolni sem tartott sokáig és a visszapakolás is percek alatt megtörtént, hisz mindennek pontos helye van, hogy a szakemberek tudják, mikor mihez kell nyúlniuk. Így szétterítve azonban még a mentősöket is meglepte az esetkocsi tartalma.

- Érdekes látvány volt - mondta Koczákné Vincze Kata mentőtiszt -, természetesen tudjuk, hogy mi van a kocsin, hogy mihez kell nyúlni szükség esetén, de így szétpakolva, nem gondoltam volna, hogy ilyen sok eszköz van az autónkon. Vannak persze olyanok, amiket szerencsére ritkán használunk, ilyenek a gyermekek mentéséhez szükséges eszközök, ennek nagyon örülünk, hogy ritkán kerülünk olyan szituációba, ahol kisgyermek van súlyos állapotban. Nagyon jó érzés volt részt venni a kihívásban, megtiszteltetés, hogy mi is megmutathatjuk magunkat, örültünk a megkeresésnek.

Fodor Petra