Kalandos életút után megérdemelt pihenés

guthzoltanGuth Zoltánt köszöntötték a családtagok és az önkormányzat képviselői.

Születésnapot ünnepeltek a múlt héten az Ezüsthíd Gondozóház lakói, dolgozói. Guth Zoltánt köszöntötték 90. születésnapja alkalmából gyermekei, unokái, lakótársai, valamint a tiszaújvárosi önkormányzat képviselői, dr. Juhos Szabolcs jegyző és Molnár István önkormányzati képviselő is.

- Hosszú és göröngyös út vezetett idáig - mondta Guth Zoltán. - De most már nyugalom van körülöttem. Azt hiszem, megérdemlem a pihenést.

Bizony regénybe illő életútja van Zoli bácsinak, mint mondja már filmet is készítettek belőle. Nem is csoda. A két világháború között született Maglódon. Ezeket a nehéz időket mi csak a történelemkönyvekből és a dokumentumfilmekből ismerjük. Zoli bácsi azonban ekkor volt gyerek, sőt a polgári iskolai tanulmányait már csak a második világháború alatt sikerült elvégeznie.

- Nem emlékszem rá, hogy lett volna boldog időszak a gyerekkoromban - emlékszik vissza az ünnepelt. - Egyszer az iskolában az volt a feladat, hogy írjam le azt a napomat, amelyik a legboldogabb volt az életemben. Csak ültem az üres tábla felett és nem jutott eszembe semmi. No, hát ez az érzés végig is kísérte az egész életemet. Tizennyolc éves koromban Királyhelmecen (szlovák területen) töltöttem el egy napot a barátaimmal, azonban a május elsejei kiruccanás nem úgy ért véget, ahogy terveztük, hiszen onnan már nem engedtek haza. Tiltott határátlépés miatt a szovjetek politikai fogolyként elítéltek, így közel 7 évet töltöttem Szibériában. Időközben meghalt Sztálin, jöttek sorra az amnesztiák, több ezer embert engedtek szabadon, akiknek nem volt hová menniük. Raboltak, fosztogattak, nőket bántottak, gyilkoltak. Borzalmas idők, borzalmas emlékei ezek.

Azonban a letöltött büntetése után sem a nyugalom volt jellemző Zoli bácsi életére. Szovjetunióból hazatérve a magyar hatóságok is többször bebörtönözték a tiltott határátlépés miatt. Majd 1962-ben költözött akkori feleségével ide, Tiszaszederkénybe, ahol szobafestőként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Guth Zoltán egyike volt azoknak a városépítőknek, akik már itt voltak a város születésénél, munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy városunk a semmiből felépülhessen és elindulhasson a fejlődés útján. Az őt ért igazságtalanságok, koholt vádak, bebörtönzések és a száműzetés kompenzálására 1999-ben Szabad Magyarországért Emléklap, 2018-ban pedig a Nemzeti Helytállásért Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésekben részesült.

ema