Hogy biztonságban, nyugodtan induljon a tél

kr kemeny

Bár a nappalok ugyan még sokszor melegek voltak az elmúlt időszakban, de éjszaka azért jólesett a szoba melege, sokan kezdtek el fűteni. A fűtési szezont mindig megelőzi a kéményseprés, melynek szabályrendszere az elmúlt években többször változott, az egyik legfontosabb változás, hogy a családi házban élők számára ma már nem kötelező a kéményseprés.

A legtöbb ember mégis fontosnak tartja, hogy igénybe vegye a szolgáltatást, a biztonság, a nyugalom érdekében. Hisz emberéletek múlhatnak rajta.

Bányai Lajos és felesége, Ida évtizedek óta Tiszaszederkényben élnek. Idén gázkazánt cseréltek, amit meg is vizsgált a kéményseprő.

- Október közepén járt nálunk a kéményseprő - mutatja a szakembertől kapott papírokat Bányai Lajosné, Ida -, mindent leellenőrzött és mindent rendben talált.

- Nem jelentkeztünk, magától jött - folytatja Bányai Lajos -, megkérdezte, megengedjük-e, hogy bejöjjön. Mondtam, hogy természetesen. Azt mondta, minden rendben van, így most már én is nyugodt vagyok. Mindig szoktam ellenőriztetni, tisztíttatni a kazánt is, koromtalanítani. Most is úgy volt, hogy kipróbálom a régi kazánt, de sajnos már 26 éves volt, nem akart beindulni, így úgy döntöttünk, nem kísérletezünk vele, lecseréltük. Az ördög nem alszik - mondja, majd hozzáteszi, a jó minőségű új kazán gyártója is azt javasolta, érdemes minden évben megnézetni szakemberrel.

Kiss Dénesné szénnel és fával fűt tiszaszederkényi házában, a télre 35 mázsa szenet vett.

- Szerintem mindeni számára fontos, hogy megvizsgáltassa kéményét - mondja -, a biztonság miatt. Amíg nincs nagy hideg, addig fával fűtök, aztán már szenet is rakok rá. Ősszel szoktam beszerezni a télire valót, így ilyenkor már nem kell vásárolni. Sokszor hallani szénmonoxid mérgezésről, így fontosnak tartom, hogy szakember nézze meg a kéményt, így én is nyugodtabb vagyok.

Pedig a kéményseprés ma már nem kötelező a családi házban élőknek. Az elmúlt években sokszor változott a kéményseprés rendszere, a mostani szabályozás 2018. január elsejétől van életben.

- Jelenleg úgy működik a rendszer, hogy ha valaki családi házban él, és a családi házban nincsen bejegyezve gazdálkodó szervezet, se kft., se bt., se egyéni vállalkozó, akkor nem kötelező a családi házban a kéményseprés - mondta Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője - Viszont erősen ajánlott. Hiszen a kéménynek a biztonsága, az garantálja az otthonunknak a biztonságát. Változatlanul ingyenes a kéményseprés, csupán időpontot kell egyeztetni az ingyenes kéményseprésre. Ezt megtehetjük a www.kemenysepres.hu oldalon, itt az ügyfélszolgálat ikonra kattintva tudunk ingyenesen időpontot egyeztetni. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, akkor a 1818-as telefonszámon a 9.1 nyomógombot kiválasztva felhívhatja kéményseprő ipari ügyfélszolgálatunkat. Ha egy családi házba gazdálkodó szervezet van bejegyezve, akkor már kicsit más a helyzet. Akkor kötelező számára a kéményseprés. Viszont ezt nem a katasztrófavédelem kéményseprői fogják elvégezni, hanem valamelyik kéményseprő cég. A katasztrófavédelem kéményseprő ipari ügyfélszolgálat weboldalán - a www.kemenysepres.hu oldalon - az ügyfélszolgálat ikonra kattintva, nagyon egyszerűen meg tudjuk nézni, hogy a mi területünkön ki végzi akár az ingyenes, akár a pénzért való kéményseprést.

- A társasházakban élőknek van-e valamilyen teendőjük?

- Itt már más a helyzet, ugyanis nem kell időpontot egyeztetni, hiszen automatikusan fog jönni a kéményseprő elvégezni a sormunkát. Egész egyszerűen biztosítani kell számukra a munkát, hogy le tudja ellenőrizni a kéménynek a teljes nyomvonalát. Előfordul néha olyan, hogy a társasházi lakásban élők azt mondják, hogy nekünk a lakásunk semmilyen kapcsolatban nincs a kéménnyel és a képviselő mégis szeretne bemenni az ingatlanba. Ez azért van, mert lehetnek olyan összekötő elemek, olyan csövek a falban, aminek az épségéről meg kell győződnie a kéményseprőnek. Tehát az összekötő elem, vagy a kémény, vagy a gyűjtőkémény teljes nyomvonalát meg kell néznie, szemrevételeznie kell, ezért előfordul, hogy olyan lakásba is bemennek, aminek látszólag semmilyen összeköttetése nincs a társasház kéményével. Kérek mindenkit, hogy biztosítsuk a kéményseprőknek, hogy el tudják végezni ezt a munkát. Ha a társasház valamelyik lakásába be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet, akkor sem kell megrendelni ezt a munkát, és akkor a katasztrófavédelem kéményseprője fogja elvégezni, viszont ott már fizetni kell az elvégzett munkáért, nem a teljes munkadíjat, hanem csak a ráeső részt.

- Mi a tapasztalat, mióta nem kötelező a kéményseprés, kevesebb a megkeresés?

- Folyamatosan kapunk megrendeléseket. Ezért nagyon sokat tettünk. Egész nyáron folyamatosan azt kommunikálta a katasztrófavédelem, hogy ne várjuk meg a fűtési szezont, hanem intézkedjünk a kéményünk biztonságáról, amikor már tudjuk, hogy nyáron mikor leszünk szabadságon, akkor foglaljunk időpontot az ingyenes kéményseprésre. Azt lehet mondani, hogy ez az akciónk nagyon sikeres volt, egyre csökken azon kéményeknek a száma, amelyet nem látott szakember és így veszélyesek lehetnek. Azonban nem elég, hogy a kéményseprő kijön, és elvégzi a munkát, kitisztítja a kéményt, ha mi nem megfelelően bánunk azzal a kéménnyel. Ha nem megfelelő tüzelőanyagot használunk, háztartási hulladékot, nedves fát, rétegelt fát, lakozott fát égetünk el, mind-mind fokozza a kéményben a korom és a kátrány lerakódását. Elég csak két hétig háztartási hulladékkal fűteni, és annyi korom és kátrány fog lerakódni a kéményben, mint ha egy teljes fűtési szezont végigfűtöttünk volna megfelelő fűtőanyaggal. Nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél tovább jó állapotban legyen a kéményünk, megfelelő tüzelőanyagot kell kiválasztanunk, nem szabad spórolni.

- Mit okozhat a nem megfelelő tüzelő használata?

- Ha a kéménynek a belső átmérője leszűkül, mert annyi kátrány, annyi korom rakódott le, akkor két dolog is előfordulhat, vagy visszaáramlik a füst, ami egyrészt nagyon egészségtelen és tökéletlen égéshez vezet és másodpercek kérdése és szénmonoxid keletkezhet, ami egy rendkívül mérgező gáz és évente tíz ember életébe kerül. Vagy a kémény belső falára lerakódott egyre vastagodó korom és kátrány meggyullad. És ha ég a kémény belseje, másodpercek alatt átterjedhet a tetőszerkezetre a tűz és onnan az egész ingatlanra. Hogy megússzuk a szénmonoxid mérgezést, a kéménytüzet, figyeljünk oda, hogy milyen fűtőanyagot választunk, azért is, mert ha háztartási hulladékot, PET-palackot, gumicsizmát, rongyot égetünk, az égés során rákkeltő anyagok szabadulnak fel, a kéményen távozva ez a füst egész lakókörnyezetünket veszélyezteti.

Fodor Petra