Látni és látszani az utakon

kr lathatosag

Évről-évre elindítja a rendőrség a Látni és látszani elnevezésű kampányát, melynek célja hogy a téli időszak beköszöntével felhívja az autósok, gyalogosok és kerékpárosok figyelmét a szabályos közlekedésre. December 15-éig a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területén is folyamatosan lesznek ellenőrzések.

Elsősorban azokon az útszakaszokon ellenőriznek, ahol nagy az esti gyalogosforgalom. Így a Tiszaújvárosból Tiszapalkonya felé vezető úton, a Tiszaújváros-Kesznyéten és a Kesznyéten-Girincs szakaszokon. Csütörtökön késő délután a Tiszaújváros-Tiszapalkonya közti útszakaszon ellenőrizték a rendőrök a forgalomban résztvevőket. Mi is ide indultunk, s rögtön találkoztunk is egy férfival, aki munkája végeztével az 5-ös kaputól a buszmegállóig tartó száz métert fényvisszaverő kabátban tette meg.

- Fontosnak tartom, hogy jól látszódjak - mondta a hejőkürti Illés Vidor -, a buszosok is többször szóltak már, az autósok nem is annyira, hogy nem látnak jól. Lámpa volt korábban is a kezemben, de ezt kevesellték, meg ugye a rendőrség is megmondta, hogy láthatósági mellény nem csak a kerékpárosnak, hanem a gyalogosnak is kell. Úgy látom egyébként, hogy az autósok odafigyelnek a gyalogosokra, ez a szakasz, ez a száz méter egyébként is ki van világítva, de a gyalogosok és kerékpárosok is szerintem nagyon kevesen hordanak mellényt.

Pedig lakott területen kívül kötelező. Főleg most, hogy korán sötétedik, gyakran esős-párás-ködös az idő. Ilyenkor nagyobb a balesetek veszélye.

- A gyalogosok általában ki vannak világítva - mondta Nagy Attila, az ő autóját is ellenőrizték a rendőrök csütörtök délután -, esetenként látok olyan kerékpárosokat, akik nincsenek. Mindig figyelek rájuk. Egerből járok ide, és azt tapasztalom, hogy ez azért sok helyen probléma, különösen ebben az időszakban.

Látni és látszani - idén is kampányol a rendőrség, egészen december 15-éig. És nem csak a rendőrség, hiszen az akcióhoz több szerviz és optika is csatlakozott. A latnieslatszani.hu weboldalon megtaláljuk a csatlakozó optikákat, ahol ingyenesen ellenőrzik látásunkat és azokat a szervizeket, amelyek vállalták, hogy térítésmentesen átnézik járműveinket. A rendőrség pedig ellenőriz.

- Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet - mondta Lipták Ferenc, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője -, hogy a gyalogosok és kerékpárosok tudják, hogy lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény viselése. A rendőrök ezen kívül megállítják a járművezetőket, és ellenőrzik, hogy az autó műszaki állapota megfelel-e a téli közlekedésnek, megnézik a világítást, a szélvédő és a gumiabroncsok állapotát. A kampány a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területét teljesen lefedi, azonban nagyobb hangsúlyt fektetünk azokra a területekre, ahol fokozottan lehet számítani gyalogosokra, illetve kerékpárosokra.