Dévayt és Sinkó-Uribét díjazták

kr triatlonSinkó-Uribe Ábel (balról) és Dévay Márk a tiszaújvárosi díjátadón.

A 2020-as tokiói olimpiai szereplésre esélyes székesfehérvári Dévay Márk, valamint a tiszaújvárosi triatlonosok nagy családját erősítő Sinkó-Uribe Ábel érdemelte ki idén az Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért (IMG) országos, illetve egyesületi díját és a vele járó nettó 500, illetve 200 ezer forintos támogatást.

Az 1998 nyarán vétlen közlekedési balesetben elhunyt kiváló tiszaújvárosi triatlonos, ifj. Márkus Gábor emlékére 1999-ben létrehozott alapítvány azzal a céllal létesült, hogy elősegítse a magyar triatlonsport fejlődését, népszerűségét, továbbá, hogy biztosítsa a tiszaújvárosi triatlon ifjú tehetségeinek támogatását. Az alapítvány pályázati úton nyújt segítséget a 23 éves, vagy ennél fiatalabb versenyzőknek, akik az adott évi versenyciklusban a legeredményesebben teljesítettek.

Márkus Gergely, a kuratórium elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd bejelentette, eljött az ideje annak, hogy Lehmann Bence és Csongor, azaz a „Lehmann Brothers” az IMG Alapítvány hivatalos nagykövete legyen, melynek részleteit hamarosan kidolgozzák.

- Idén is nagyon színvonalas pályázatokat kaptunk, nem volt könnyű dolgunk, de az öt tagú kuratóriumnak sikerült konszenzusos döntést hoznia - fogalmazott Márkus Gergely. - Ez az év az olimpia szempontjából is fontos az országos kategória győztesének, az idén egyebek mellett több világkupa top 10-es helyezést is elérő Dévay Márknak, aki jó úton jár. Bízunk benne, hogy a mi támogatásunk is segít neki abban, hogy megszerezze a kvalifikációt a 2020-as ötkarikás játékokra!

- Örülök, hogy itt lehetek, nagyon köszönöm az elismerést, a támogatást, melyet a tokiói felkészülés hajrájában nagyon fontos edzőtáborozásra használok majd fel - mondta Dévay Márk, miután átvette az emlékplakettet a kuratórium elnökétől.

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzői közül a junior Európa-kupákon vitézkedő Sinkó-Uribe Ábel lett a díjazott, aki Szűcs István kuratóriumi tagtól vehette át a plakettet.

- Nagy álmom volt, hogy a tiszaújvárosi klub tagjaként megkapjam ezt a díjat, amely megtiszteltetés számomra - mondta a sportolói karrierje érdekében testvérével, Auréllal együtt Angliából a városba költözött tehetséges triatlonos. - Az alapítvány mellett szeretnék köszönetet mondani egyesületemnek és családomnak is, akik mindenben segítenek.

Fülöp György polgármester elmondta, hogy rendkívül fontos a 2013-ban elhunyt Dr. Márkus Gábor és ifj. Márkus Gábor emlékének megőrzése, hiszen nélkülük és a triatlon helyi meghonosításában szintén oroszlánrészt vállaló Márkus-család többi tagja nélkül ma nem ismerhetnék Tiszaújvárost „Triatlonújvárosként” a világ minden pontján.

- Városunk ma már elképzelhetetlen a triatlon nélkül - hangsúlyozta Fülöp György. - Talán a világon sincs még egy olyan település, mely ennyire összeforrott ezzel a sportággal. Tiszaújvárosnak integráns része a triatlonklub, a Nagyhét, a Tisza Triatlon. Önkormányzatunk jövőre is támogatni kívánja ezt az érték- és hagyományőrző tevékenységet, csakúgy, mint az alapítvány munkáját.

SZIS