Ötmillió forint felszerelésre

kr tuzoltokHat önkéntes tűzoltóegyesület vette át a pályázaton nyert felszereléseket.

Önkéntes tűzoltókat támogatott az a pályázat, ahol országosan összesen közel 600 millió forintot osztottak szét a pályázók között.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 20 millió forintot nyert 30 önkéntes egyesület, valamint két mentőszervezet, akik két és félmillió forinthoz juthattak hozzá. Ebből a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség működési területén dolgozó hat önkéntes tűzoltóegyesület több, mint 5 millió forint értékű eszközt és felszerelést vihetett haza.

- Védősisakokra és bakancsokra nagy szükségünk van, hiszen elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez - mutatta újdonsült eszközeiket Takács Norbert, a Szamolya Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke. - Tömlőket is kaptunk, aminek szintén nagyon örülünk, mivel gyorsan kopnak és évente célszerű cserélni őket. Nagyon jó, hogy gázérzékelő is van a csomagunkban. Egy ilyen szerkezet akár 300 ezer forintba is kerülhet, egyesületünk nem tudja kigazdálkodni ennek az árát. Viszont nagy biztonságot jelent, mert nem tudhatjuk, hogy egy háztűznél vagy egy kéménytűznél milyen körülmények várnak bennünket. Ez az érzékelő minket is megvéd, valamint így már a szén-monoxid koncentrációjáról is információval tudunk szolgálni a kiérkező mentősöknek.

Az eszközök igen nagy támogatást jelentenek a kis egyesületeknek, hiszen egy tűzoltócsizma 80 ezer, egy gázálarc közel 40 ezer, a sisak pedig akár 70 ezer forintba is kerülhet. A pályázati pénz pedig nemcsak eszközökre fordítható, működésre és képzésekre is felhasználhatják a nyert összegeket.

- Ez a segítség természetesen elsősorban az önkénteseknek jelent sokat, de mi, hivatásos tűzoltók is megérezzük a megfelelő felkészültség meglétét vagy hiányát - nyilatkozta lapunknak Macz János, a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője. - A mi munkánkat hat tűzoltó-egyesület segíti, és nagyon nem mindegy, hogy ezek az egységek milyen kondíciókkal rendelkeznek. A jobb, modernebb eszközökkel hatékonyabb az együttműködés. Ezzel a hat településsel együttműködési megállapodást kötöttünk, ami azt jelenti, hogy mivel a megyénkben nagy távolságok vannak, az adott településhez közeli önkéntesek hamarabb a helyszínre érve megkezdhetik a beavatkozást bizonyos esetekben. Például a nagyobb volumenű eseményeknél, mint mondjuk egy nagy esőzés után a pincékben lévő víz kiszivattyúzását egyedül is végre tudják hajtani. Ha többen vagyunk, hatékonyabban tudunk dolgozni, így gyorsabb a kárelhárítás.