Közel másfélmillió a gyerekeknek

kr napraforgoA fiatalok műsorral köszönték meg a támogatást.

Húsz évvel ezelőtt néhányan gondoltak egy merészet és létrehozták a Napraforgó Alapítványt, amely az Éltes Mátyás Iskola tanulóit, később az „Esély” Napközi Otthon lakóit is támogatták és támogatják a mai napig. Az alapítvány lehetőséget biztosít a sajátos nevelést igénylő gyerekeknek, hogy programok, kirándulások, táborok alakalmával élményeket szerezhessenek.

Az idei jótékonysági bálon a tervezettnél is jóval többen, 170-en gondolták úgy, hogy segítenek. Nem csak a lakosság és a cégek álltak az ügy mellé, az önkormányzat idén is támogatta az alapítvány munkáját, 400 ezer forinttal.

- Nem tudjuk eléggé megköszönni azt a munkát, amit nap, mint nap a gyerekekért tesznek ezek a nagyszerű emberek - kezdte ünnepi beszédét Molnár István alpolgármester. - A napokban utána néztem annak, hogy körülbelül mennyi az átlagéletkora az alapítványoknak. Azt kell mondanom, hogy a szervezetek 32 százaléka éri meg a 20 évet. Azt gondolom, az, hogy a Napraforgó Alapítvány ilyen hosszú időn keresztül, ilyen eredményesen működik, annak is köszönhető, hogy olyan lelkes emberek állnak az ügy mellett, akik ezt a munkát hivatásuknak tekintik, sajátjaikként nevelik, szeretik a gyerekeket.

Bár az alapítvány két évtizeddel ezelőtt jött létre, jótékonysági bálokat csak később kezdtek el szervezni.

- Rendhagyó alkalom ez a mai - nézett körbe a vendégseregen Hok Csaba, a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője. - Én nagyon sok jótékonysági rendezvényen veszek részt a városban, de meg kell, hogy mondjam, olyan bálon, ahol ennyi segíteni, támogatni akaró embert jött volna össze, még nem voltam. Mit sem bizonyít ez jobban, mint azt, hogy adakozni, segíteni jó, főleg olyan gyerekeket, akik egy simogatásért, egy mosolyért, egy ölelésért odaadják a szívüket és a lelküket.

A jótékonysági bál bevétele 1 millió 300 ezer forint lett, amiből finanszírozni tudják az Éltes iskola tanulóinak és az „Esély” Napközi Otthonban lévő fiatalok programjait, táborait. Az elmúlt időszakban az Éltes udvarán lévő játékelemeket le kellett bontani, mert elkorhadtak, veszélyessé váltak. A helyükre azonban egyelőre nincs lehetőség újakat építeni. A bálon befolyt pénzből az udvari játékokat is szeretnék pótolni, így ennek a tervnek a megvalósulása is elérhetővé válik.

- Nagyon sokat gondolkodtam, hogy mit is mondhatnék, hogyan is köszönhetném meg azt a rengeteg jóságot, ami az elmúlt évtizedekben érkezett hozzánk - mondta köszöntőbeszédében Kántor Zsolt, az alapítvány kuratóriumának elnöke. - Kezdhetném sorolni a neveket, és azt, hogy kinek mennyi munkája van az elmúlt húsz évben. A sor azonban végtelen. A kollégáknak is megköszönöm a munkájukat, a hozzáállásukat, hivatástudatukat, de ezt sem érzem különlegesnek, hiszen minden évben megteszem ezt. Mégis, bármennyire szeretném, nem tudok mást tenni, csak újra és újra köszönetet mondani.

ema