Morotva-holtág és ártéri erdő

kr ertektar 1Gyetvay Iván lánya, Stefánia az édesapja emlékét megörökítő oklevelet Molnár Istvántól és Mátyás Zoltántól vette át.

A tiszaújvárosi ártéri erdőt és a Morotva holtágat mutatja be az a kiállítás, melyet a Tiszaújvárosi Települési Értéktár Testület rendezett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. A természet szépségeit fotókon és filmen is láthatta a közönség, hiszen filmek is készülnek helyi értékeinkről. Ezek közül néhány most debütált a vásznon.

A kiállítást Mátyás Zoltán, a Tiszaújvárosi Települési Értéktár Testület elnöke nyitotta meg, aki a szervezet eddigi munkájáról számolt be, de kitért az idei büszkeségre, a görögkatolikus templomra, arra az értékre, amit idén jegyeztek be hivatalosan az értéktárba.

A megnyitóünnepségen filmeket is vetítettek, azokat, amiket idén készíttetett a testület, a Zabos Géza és Gyetvai Iván munkásságát, valamint a Morotva és a tiszaújvárosi ártéri erdőket bemutató rövidfilmeket.

Barati Sándor jó ismerője a természetnek, nincs olyan zöld, amiről ne tudna mesélni. Ő, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának területfelügyelője nyitotta meg a kiállítást.

- Tiszaújvárosról tudjuk, hogy a helyi védett értékeknek jó gazdája, ezért ez a kiállítás és bemutató is kiváló alkalom arra, hogy a helyi értéktárban is feltüntetett értékekre felhívják a lakosság figyelmét - meséli Sándor.

- Gondolom nem csak a látványosság miatt említi a figyelemfelhívást.

- Az utóbbi néhány száz évben drasztikusan csökkentek a vizes élőhelyek. Nem csak itt a Tisza mentén, hanem Magyarországon is. Több kutatás bizonyítja, hogy annak ellenére, hogy csökkentek ezek az élőhelyek, még mindig rendkívül jó ökológiai potenciállal rendelkeznek. Működőképes zöldfolyosók, és ezért nagyon fontos, hogy ezeket megőrizzük, fenntartsuk. A szakembereknek megvan ehhez a tudásuk, a kérdés az, hogy hagyják-e ezt alkalmazni.

- Hagyják?

- Szerencsére vannak jó tapasztalatok. A BorsodChem például Kazincbarcika mentén viszonylag sokat tesz már azért, hogy a felelősségvállalást ezen a címen is bemutassa. Ott most jelen pillanatban is egy zuzmótérkép készül a légszennyezés monitorozására. Az utóbbi években beengedik a kutatókat és a szakembereket is az üzem területére, hogy az ott megmaradt védendő értékeket, védett értékeket fel tudják tárni. Egy-egy ilyen védett területen nem csak a természetvédelem illetékes, ott vannak az erdészek, ott vannak a gazdálkodók, mindenkinek megvan a saját érdeke. Éppen ezért jó az, ha a lakosság is tud arról, hogy ezekkel a helyi védett értékekkel, vagy „Natura” védettségű - nemzetközi védettségű - értékekkel a régmúlt Magyarországának egy kis darabját őrizzük meg.

Kitka Zsuzsa, a Tiszaújvárosi Települési Értéktár testületi titkára és munkatársai nem csak dokumentálnak, sétákat is szerveznek, legutóbb az egyik értékünk helyszínén az ártéren túráztak, ott, ahol vörös hasú unkák élnek, és keményfás ligeterdők vannak.

- A tiszaújvárosi ártéri erdők és a Morotva holtág történetét mutatjuk be ezen a kiállításon, hiszen kevesen tudják, hogy milyen állatok élnek ezen a vidéken. Itt most a tiszaújvárosi ártéri erdők növény és állatvilágáról találhatnak nagyon érdekes információkat az érdeklődők - mondja Zuszsa.

- Ez a tiszaújvárosi természeti érték mitől olyan értékes?

- A tiszaújvárosi ártéri erdő Natura 2000 természetmegőrzési terület, azért, mert a vörös hasú unka békafajnak biztosít helyet, illetve a keményfás ligeterdőnek, ami ezen a területen egy összefüggő szigetet alkot. Ezért lett ez Natura 2000 terület, hiszen korábban - ezt kevesen tudják - a sajóládi erdő megsemmisült, és ehelyett egy ugyanolyan nagyságú területet kellett kijelölni, hiszen kötelezettségszegési eljárást indítottak a Kormány ellen, és vállalták azt, hogy kijelölnek egy ilyen területet, ebbe beletartozik a Tisza-sziget is, tehát speciális fagazdálkodási, erdőgazdálkodási szabályok vonatkoznak rájuk.

- Mekkora ez a terület?

- 24 hektár, amit be lehet járni. Egy részét - a Morotva környékét - nyáron jártuk be egy értékséta alkalmával, de tervezzük a folytatást, a Tisza-sziget is sorra kerül.

- 2015-ben alakult a Tiszaújváros Települési Értéktár Testület, azóta hány helyi értéket jegyez?

- Jelenleg 16 érték van az értéktárban. Ezekről folyamatosan készítjük a kisfilmeket. Eddig nyolc kisfilm van, ami megtalálható az értéktár honlapján. A mostani kiállításunkon három film ősbemutatóját tartjuk, a Zabos Géza munkásságát, a Gyetvai Iván munkásságát és a Morotva és a tiszaújvárosi ártéri erdőket bemutató kisfilmekét.

berta