A sikerek után sem álmodnak kisebbet

kr triatlonAz évet Lehmann Tibor elnök-vezetőedző értékelte.

Újabb sikeres évet zárt a napokban az országos egyesületi rangsorban hajszállal második helyen végzett Tiszaújvárosi Triatlon Klub (TTK), melynek tagjai az új esztendőben sem álmodnak kisebbet. Hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt újabb lépcsőfokot szeretnének lépni.

- Huszonhét éves történelmünkbe jól illeszkedik a 2019-es esztendő, hiszen újabb szintet léptünk azon a bizonyos szakmai lépcsőn - kezdte rövid értékelését Lehmann Tibor, a TTK elnök-vezetőedzője, miután január 4-én este köszöntötte a Sportcentrum súlyemelőtermében összegyűlteket. - A Dr. Márkus Gábor által meghonosított triatlon, a klub és rendezvényeink meghatározó része a város történelmének. Talán nem tűnik szerénytelenségnek, de a Tisza Triatlon a nemzetközi versenyek sorát, köztük a világon egyedülálló módon megszakítás nélkül, zsinórban 23 alkalommal megrendezett elit világkupát magában foglaló Triatlon Nagyhét, a Jabil 3Próba nélkül szürkébb lenne a település élete. Büszkén mondhatom, hogy sokkal több hozzáadott érték fűződik hozzánk, mint az egy szimpla sportegyesülettől elvárható. Ami a szezon eredményeit illeti, a Magyar Triatlon Szövetség által összeállított országos egyesületi rangsorban folytattuk az elmúlt évek katonás, „egy-kettő, egy-kettő” tendenciáját. Jó pár esztendeje ugyanis, vagy az első, vagy a második helyet foglaljuk el ezen a listán. 2019-ben a három olimpikont soraiban tudó, 1095 pontot elérő Budaörsi TKE mögött, mindössze 12 pont hátrányban az ezüstös pozícióban zártunk. Sportolóink 11 egyéni és 10 csapat magyar bajnoki címet szereztek, mellette további 10 egyéni, és 9 csapat ob-érem is a tarisznyánkba került. Sokat mondó, egyben örömteli tény, hogy öt éve mindig nyerünk érmet Európa-, vagy világbajnokságon. 2019-ben Lehmann Csongor U23-as vb-ezüstje kerülhetett fel a legmagasabb polcra. 2020-ban sem álmodunk kisebbet, mint eddig, újabb lépcsőfokot szeretnénk lépni hazai és nemzetközi viszonylatban is. Ez az év ugyan az olimpia éve, de mi 2024-re, Párizsra fókuszálunk, terveink szerint akkor szeretnénk odaérni a megfelelő helyre. Az eredményesség mellett másik fő célunk, hogy egy-egy ilyen év végi, 100-120 sportolót felvonultató összejövetelen mindig sok gyermek ülhessen a teremben. Fiataljainknak igyekszünk olyan útravalót adni kitartásból, fegyelemből, munkabírásból, összetartásból, melyet felnőtt korukban is kamatoztatni tudnak.

A jelenlevők összefoglalót tekinthettek meg a tavalyi Triatlon Nagyhétről, és a Tisza Triatlonról is.

- Mindig nagy örömre szolgál, hazalátogatni - fogalmazott Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) Lausanne-ben dolgozó sportigazgatója. - A triatlon ugyan messze sodort Tiszaújvárostól, de ilyenkor, és az itteni versenyeken igyekszem itt lenni és segíteni, amiben csak tudok. Sosem felejtem el, hogy innen indultam, itt tanultam meg az alapokat, többnyire a korlát másik oldalán ténykedve. Édesapám Bukovinszki Józseffel és a többiekkel indította el a városban a triatlont. A sportolók-edzők-szülők háromszögére építve olyan alapot, egyben értéket teremtettek, mellyel gazdagodott a város. Lehmann Tibor teljes mértékben magáénak érezte ezt a szellemiséget és csapatával azóta is gondosan ápolja azt. Nagy öröm számomra a világ különböző pontjain magyarokkal, tiszaújvárosi versenyzőkkel találkozni és megtapasztalni sikereiket. A sikerek értékét növeli, hogy mintegy 170 országban űzik a triatlon sportot és mindenkinek óriási álmai vannak saját pályafutását illetően. Azt látva, hogy a tiszaújvárosi klub jelenlegi élversenyzői szép nemzetközi eredményeket érnek el, a mai utánpótláskorúak leszűrhetik, hogy ez megfelelő szorgalommal, kitartással akár nekik is sikerülhet. A városban rendezendő nagy versenyekkel azt is szeretnénk elérni, hogy fiataljaink további erőt, motivációt nyerjenek. Bízom benne, hogy sikereink száma tovább gyarapodik. 2024-ben pedig nagyon jó lenne az Eiffel-torony alatt értékes tiszaújvárosi helyezésnek örülni!

A 2019-es eredmények alapján valamennyi korosztály jeles képviselői - beleértve a licenszel még nem rendelkező apróságokat is - egy-egy zenés fotóösszeállítás levetítése után - ajándékot vehettek át Pap Zsolttól, Tiszaújváros alpolgármesterétől, Kiss Zoltán önkormányzati képviselőtől és Szaniszló Lászlótól, az Eötvös középiskola igazgatójától. A klub edzőinek - Fodor Ágnesnek, Filep Csabának, Balogh Bencének, Baráth Tamásnak, valamint Filep Anikó irodavezetőnek Lehmann Tibor köszönte meg a lelkiismeretes tevékenységét.

- Tiszaújváros önkormányzata és a magam nevében is szívből gratulálok a szép sikerekhez - kezdte pohárköszöntőjét Pap Zsolt alpolgármester. - Nagyon kemény befektetett munkával születhettek meg ezek az eredmények, melyhez a sportolók mellett a szülők komoly áldozatvállalására is szükség volt. Városunknak nem csak sport, hanem marketing szempontból is jelentős része a triatlon. Elég csak arra gondolni, hogy mennyi földrészről, országból érkeznek hozzánk a Triatlon Nagyhétre és viszik tovább jó hírünket a világba. Azt gondolom a Márkus-család minden tagja méltán lehet nagyon büszke a családfőre, édesapára, akinek fantasztikus munkája nélkül ma sokkal szegényebbek lennénk. A család mellett mi, városlakók is rendkívül büszkék vagyunk erre a közel három évtizedes sikertörténetre.

-SZIS-