Mit vár az új évtől?

kr fogadalom„Ugyanolyan csendes, nyugodt maradjon a város, mint eddig volt.” - mondja Lovász László.

Amikor hétfőn reggel fél hatkor csörgött az óra, nem voltam éppen fogadkozós kedvemben - de nem baj, gondoltam, már csak tizenegy hónap, és újra itt a Télapó. Az a helyzet, hogy nincs is olyan ismerősöm, aki újévkor fogadkozni szokott, hogy mostantól minden másként lesz, így aztán lenéztem a piacra, és megkérdeztem az arra járókat, hogy ők mit várnak az idei évtől.

- Én már nyolcvan éves vagyok, nem tervezek semmit - mondja Kuti Mihályné. - Jó lett volna, ha többet emelnek a nyugdíjon. Nem tudom, mi történik, de olyan drága lett minden, bemegyek a boltba egy valamiért, és ötezer forint alatt sose jövök ki. Az unokáim külföldön vannak, sajnos ők csak egy évben egyszer jönnek haza. Mit várhatnék, talán azt, hogy javuljon a helyzet itthon, és hazajöjjenek a gyerekek. Úgy gondolom nem kell sok pénz, az egészség a fontos, ha ilyen korban még elmászkálok a boltba, aztán fel a harmadik emeletre, az nekem elég is. Maguknak meg fiataloknak azt kívánom, akik itthon maradtak, hogy legyen erejük rendet rakni az országban. Én már nem fogom megérni, de az unokáim gyerekeinek jobb világot szeretnék, azt szeretném, ha itt élnének.

- A kisfiam szeptemberben megy majd iskolába, és már most ezen stresszelek - meséli Pappné Zsuzsa. - Szerencsére csak jókat hallok a tiszaújvárosi tanítókról, de majd az osztálytársakon is sok minden múlik. Mivel nyári gyerek, szerettem volna, ha egy évet késik. Az viszont jó lesz, hogy közel van az iskola, nem kell féltenem.

- Nem hiszek abban, hogy az új év majd megváltoztat - mondja nevetve Kalóz István. - Ha valamit akarok változtatni, azt bármikor el lehet kezdeni, meg úgysem tartják be, nem ismerek olyat, aki fogadkozna, és betartaná. Ha valamit mondani kell, hát jó lenne a lottót megnyerni. Mindig más számokkal játszok, de sosem sikerül eltalálni. Addig meg élünk a fizetésből. Mit csinálnék a nyereménnyel? Azt is eljátszanám.

- Én Londonban dolgozok, nem tudom mi lesz ezzel a Brexit dologgal, útlevél kell majd, tartózkodási engedély, meg majd vámot kell fizetni azután, amit hazahozok - mondja Nagy János. - Jó így hazajönni év végén, hiányoznak dolgok, de nem akarok hazaköltözni. Tetszik, hogy ott az emberek nyitottak, van élet, itt meg depresszió van. Visszafelé kormányozzák az országot, úgy érzem magam, mint egy időutazásban, mintha 1920 lenne.

- A tavalyi évben az tetszett, hogy a triatlon rövidebb, de nívósabb lett - mondja Lovász László. - Ez a legnagyobb esemény a városban, így jó, hogy inkább az ismertebb, jobb előadókat hívják meg. Az idei évtől azt várom, hogy ugyanolyan csendes, nyugodt maradjon a város, mint eddig volt.

Surányi P. Balázs