Lakástűz az Árpád úton

kr tuz 1Péntek délután tűz ütött ki az egyik Árpád úti társasház negyedik emeletén.

Január 3-án riasztás érkezett a Tiszaújvárosi Tűzoltóparancsnokságra. Az Árpád út 39. szám alatt lévő egyik negyedik emeleti lakásban tűz ütött ki, amit feltehetően egy nem működő zárlatos számítógép okozott. Hangos robbanás is hallatszott a lakásból, ami kitörte a szoba ablakát. Szerencsére a tűzben nem sérült meg senki, a lakásban élő háromfős család nem volt otthon.

- Elvittem a gyereket edzésre és mire hazaértem csak annyit láttam, hogy töméntelen füst ömlik ki a lakásból - mesélte Együd Zsolt, a lakás egyik tulajdonosa. - Nem is tudom elmondani azt az érzést, amikor megláttam, mi történik. Felrohantam, de akkor már a rendőrök ott voltak és nem engedtek be a lakásba. Jöttek a tűzoltók, és csak néztem, hogy mi történik. Másnap mehettünk be a lakásba, akkor nézhettük meg. Minden tönkrement. Borzasztó érzés az, hogy nem tudom mi lesz holnap.

A barátok, rokonok, segítők pedig már másnap jelentkeztek, hogy mindent hátrahagyva segítségüket ajánlják fel a romok eltakarításában, a lakás helyreállításában.

- Hihetetlen, milyen összefogás és segítőkészség van az emberekben - mondta Zsolt. - Teljesen idegen emberek jönnek fel az utcáról, kérdezgetik, hogy miben tudnának segíteni, mire van szükségünk.

A tűzesethez a tiszaújvárosi tűzoltóság mellett Mezőcsát Katasztrófavédelmi Őregységet, illetve a Miskolc Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatot, valamint Miskolc I-es gépjárműfecskendőjét is riasztották.

- A lakásban körülbelül tizenkét négyzetméter volt a tűzzel érintett terület, így nagy erejű oltásra nem volt szükség - tájékoztatott Németh Viktor tűzoltóparancsnok. - A helyszínre érkezés után az elsődleges feladat a lépcsőház kiszellőztetése volt, hiszen a lakásból kiáramló nagy mennyiségű füst megtöltötte mind a négy emelet szintjét. Hét lakásból összesen 15 főt kimenekítettünk, akik egy úgynevezett melegedő buszban tartózkodtak mindaddig, míg a mentés és a beavatkozás folyt. Az érintett lakásban lakó két felnőttön és egy gyereken kívül minden lakó a saját lakásában tölthette az éjszakát. A háromtagú család a rokonoknál talált helyet. A tűz eredetének okát még vizsgálják, de feltehetően elektromos zárlat okozta a katasztrófát. A szemtanúk robbanásról is beszámoltak, aminek az lehetett az oka, hogy a zárlat során nagy mennyiségű hő torlódott fel, ami kirobbantotta a szoba ablak- és erkélyajtó üvegét.

Nem csak az önkéntesek segítenek a bajba jutott családon, Tiszaújváros önkormányzata is támogatást nyújt az újrakezdéshez.

- Felvettük a családdal a kapcsolatot, és természetesen, amiben csak tudunk, segítjük őket - mondta Dr. Fülöp György polgármester. - Mint megtudtam, van hol lakniuk, addig, míg elkészül a lakásuk, így nincs szükségük az önkormányzat által felajánlott lakásra. A bajban azonban - ha lehet ilyet mondani - nagy örömmel tölt el, hogy mennyi segítséget kapnak a lakosságtól, ami azt mutatja, hogy vannak jó emberek közöttünk, és én erre büszke vagyok.

Mivel a lakásnak és a társasháznak is van biztosítása, így várhatóan néhány hónapon belül megtérülnek a károk.

- Mivel pénteken történt a káresemény és hétvége következett, a kárbejelentés leghamarabb hétfőn történhetett meg, így a kárszakértő kedden vagy szerdán megy ki. Tehát a tűz óta eltelt majdnem egy hét - nyilatkozta lapunknak Kádár Róbert, a Tiszaújvárosi Biztosítási Centrum független biztosítási alkusza. - Ráadásul biztosítási feltétel, hogy lehetőleg ne mozdítsuk el a károsodott vagyontárgyakat, ne nyúljunk a kárhelyszínhez, de valljuk be ez nem túl életszerű, hiszen természetesen ilyenkor mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban helyreállítani az ingatlant. Ilyen esetben valahol a kettő között kell keresni a megoldást. Én azt szoktam javasolni, hogy mindent dokumentáljunk. Készüljön fotó, videofelvétel, minden legyen bezsákolva, de semmit ne dobjunk ki. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy a biztosító a kárrendezést el tudja kezdeni. Illetve, ami még elengedhetetlen hivatalos ügyek gördülékeny intézéséhez, hogy minél hamarabb meg kell igényelni a hatósági bizonyítványt. Ez egy hivatalos igazolás arról, hogy hol, és milyen okból keletkezett a tűz. Azt azonban tudni kell, hogy állampolgári kötelesség bejelenti minden tűzesetet, akkor is, ha a tűzoltóság részéről nem történt beavatkozás. A tűzoltóság pedig egy-két nap alatt kiállítja ezt az igazolást. Ezt követően indulhat el az ügyintézés.

Bár nem vagyok szakember az én szememmel nézve a család kára felbecsülhetetlen. Minden odaveszett, bútorok, berendezési tárgyak, ruhák, ágyneműk. Néhány kormos fotó maradt a falakon. Mivel nem volt nagy tűz a lakásban, sok minden ugyan nem égett el, viszont a sűrű füst beivódott mindenbe.

ema