Műszaki könyvnapok

Egy személyes kitekintéssel kezdem, hiszen 1975. 42. hete e sorok írója számára különösen fontos volt. Ekkor - pontosabban a következő héten - láttam meg a napvilágot, és bizony nemigen gondolhattam, hogy 41 év távlatában majd éppen ezeket az időket vizslatom a korabeli újságok hasábjain.

1975 októberének közepén könyvnapokat tartottak városunkban, akárcsak a közelmúltban, ám ennek különlegessége volt. Nem a szépirodalom, hanem a műszaki könyvek előtt rótták le tiszteletüket az olvasók. Erről írt a Borsodi Vegyész aktuális száma.

„A megnyitóra október 13-án délután, a TVK irodaházának második emeleti tanácstermében került sor. A programban elsőként Németh Gyula, a Nehézipari Minisztérium vállalatfelügyeleti főosztályának képviselője tartott előadást a Tudományos műszaki információs tevékenység fejlesztési kérdései a vegyiparban címmel.”

Persze nem csak ilyen száraz, és nem is csak a gyárban tartott előadások tarkították a rendezvényt. „A Kun Béla Gimnáziumban október 22-én és 23-án, hogyan használjuk a műszaki könyveket a tanulásban? címmel hallhatnak előadást a tanulók.” Nos, az előadások témái számomra nem tűnnek túl érdekesnek, de a cikk írója akkoriban máshogy vélekedett.

„Minden bizonnyal sok érdeklődője lesz a műszaki könyvszemlének, hiszen a dolgozók helyébe viszik a manapság már nélkülözhetetlen irodalmat.”

A jövő héten 1974. 43. hetéből szemlézgetünk.

borza