Szovjetverés Leninvárosban

Anno a Nagy testvér legyőzése egy-egy sportversenyen nem csak azt jelentette, hogy jobbak vagyunk a sportban, hanem egyfajta ellenállás is volt, hiszen a megszálló hatalom sportolóinál, áttételesen a megszálló hatalomnál bizonyultunk jobbnak, erősebbnek.

(Ellenben ha kikaptunk, akkor az általános vélekedés szerint biztos „le kellett feküdnünk nekik”.) Nos, ’74 októberében győzelmet arattunk, méghozzá 6:1 arányban a Szovjetunió ellen, mégpedig itt, az egykori Leninvárosban. Erről találtam egy cikket a Borsodi Vegyész 1974. október 24-i számában.

„A csütörtökön Miskolcon a városi sportcsarnokban lejátszott Európa Liga mérkőzés után - melyen 4:3 arányban diadalmaskodott együttesünk - felfokozott érdeklődés kísérte a leninvárosi visszavágót. Nem véletlen, hogy zsúfolásig megtelt a Derkovits Gyula Művelődési Központ színházterme.”

Sport a színházban? A cikket olvasva nem értettem miről is van szó, mert egykori kollégám, akit annyira felvillanyozott az eredmény, hogy mindenről részletesen beszámolt, kivéve arról, hogy milyen sportág mérkőzése folyt a fent említett helyen. Szerencsére a küzdő felek bemutatásánál feltűnt egy jól ismert név, mely alapján kétségem sem lehetett a sportágról.

„Természetes, hogy a legnagyobb tapsot a vendégek részéről a kétszeres világ- és kilencszeres Európa- bajnok Zoja Rudnova és a négyszeres Európa- bajnok Sztaniszlav Gomozkov aratta, míg a mieinknél a négyszeres Európa-bajnok Magos Judit, valamint a világ és Európa-bajnok Jónyer István részesült hasonló elismerésben.”

Tehát asztaliteniszben sikerült 6:1 arányban felülmúlni Leninvárosban a Nagy testvért.

A jövő héten 1973. 44. hetéből szemlézgetünk.

borza