Kollektíva

Annak idején gyerekkoromban számtalan alkalommal voltam kirándulni. Több esetben sok-sok felnőtt és gyerek társaságában. Nekem ez akkor teljesen természetes volt, hisz a szüleim brigádjainak - vagy munkahelyének - tagjait jól ismertem. Akkoriban ugyanis lelkes brigádélet folyt a munkahelyeken. Egy ilyenről számolt be - a TVK lakatosműhelyének Ady Endre brigádjáról -, a Borsodi Vegyész 1973. 44. hetében.

„- Nem is gondoltam volna, hogy egy ifjúsági brigád így össze tud kovácsolódni - mondja Kaputa József brigádvezető. - Egyetértés van közöttünk. Bármilyen probléma előfordul munkánk során, mindig számíthatunk egymásra.”

Nem mondom, hogy manapság nincsenek jó munkahelyi közösségek, de ma - legalábbis ahogy én emlékszem – ezek mások. Akkoriban a brigádok ugyanis nem csak a gyáron, munkahelyen belül működtek.

„- Vállalásaink között szerepel többek közt a társadalmi munka is. Patronáljuk a leninvárosi óvodát és bölcsődét. Üzemünkben kommunista műszakokat tartunk. A nagyleálláskor is ott vagyunk az elsők között. Ezen kívül feladatunk a gépek karbantartása is - mondja nem kis büszkeséggel Hegedűs József.”

Természetesen hozzá kell tenni, hogy ma már sokan gondolkodnak úgy, hogy a sok „önzetlenség” a kor sajátossága volt, hiszen az akkori uralkodó éra elvárta az ilyen jellegű megmozdulásokat. És valóban, a brigádot bemutató cikk, a mából visszatekintve kicsit PR szagú.

„Erős szálak kötnek az itt dolgozó munkásokhoz - szólt közbe Forgács János brigádtag. - Életemet nem is tudnám elképzelni a munka öröme nélkül, a közösség nélkül.” A jövő héten 1972. 45. hetéből szemlézgetünk.

borza