A nagy októberi novemberben

1972-ben éppen 55 éve volt, hogy a szovjetek átvették a hatalmat - pontosabban kirobbantották a forradalmat - Oroszországban. Akkoriban ez volt az egyik legfontosabb állami ünnep a szocialista blokkban, Leninváros - mint a legfőbb forradalmárról elnevezett település - nem akárhogy ünnepelte a jeles alkalmat november 7-én, illetve azt megelőzően.

Erről írt a Borsodi vegyész 1972. november 10-i száma.

„Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet katonai alakulatok központi művészegyüttese nagyszabású színes műsort adott október 29-én este a leninvárosi Derkovits Gyula Művelődési Központban. Az előadás előtt a művelődési központ igazgatója méltatta a Nagy Októberi Szocialista Forradalom jelentőségét és megemlékezett a terület felszabadulásának 28. évfordulójáról.”

A mai huszonéves generáció számára valószínűleg teljesen érthetetlen a fenti néhány mondat. Legalábbis, ha nem érdeklődik kifejezetten a történelmi események iránt. A szovjet katonai alakulatok ekkor már több mint 20 éve állomásoztak „ideiglenesen” hazánkban, és még eltelt közel 20 év mire megkezdték a kivonulást. Arról pedig már felesleges beszélni is, hogy míg mi felszabadulásként hallottunk a szovjet csapatok bevonulásáról, addig ők legyőzés, vagy elfoglalás címén tanultak róla az iskolában.

A legérdekesebb azonban az, hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalmat miért ünnepeltük november 7-én. 1917-ben ugyanis Oroszország még a Julián naptár szerint számolt, ami néhány nap lemaradásban volt a ma is használt Gergely naptárhoz képest.

Ennek következménye, hogy az 1917-es októberi orosz forradalom évfordulója november 7-ére esett, mivel Lenin csak 1918. január 25-én írta alá azt a rendeletet, amely szerint 1918. január 31-e után február 14-e következzen, és a továbbiakban vezessék be a Gergely-naptárt. 

Legközelebb 1971. 46. hetéből szemlézgetünk.

borza